Akkerbouw

Achtergrond

Stoereboerenkalender is een hype

Iedereen wil één of meer stoereboeren in de krant, op de radio of op tv. De boeren geven keer op keer het bewijs dat ze gewoon mensen van de wereld zijn.

De stoereboerenkalender is een echte media-hype. Dat durf ik na anderhalve week rustig te stellen. Iedereen wil één of meer stoereboeren in de krant, op de radio of op tv. Ook Aperitivo besteedde er aandacht aan.

Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van dat tv-programma gehoord. Dat is niet zo gek want het wordt ’s middags om half vijf uitgezonden. Dat valt voor mij nog onder werktijd en voor de stoereboeren gold dat net zo. Toch waren er een paar bereid met me mee te gaan naar de studio. Daar werd weer eens duidelijk wat sommige mensen een bizar idee hebben van boeren.

De stemming was overwegend positief, daar niet van. Er was oprechte interesse. Maar er was ook weer veel onwetendheid. De dame van de visagie (de schmink-afdeling zeg maar) was bijvoorbeeld niet verbaasd dat de boeren het programma niet kenden. ,,Want boeren kijken toch helemaal geen tv?” Ze meende het serieus.

Ik vertelde dat aan de stoereboeren in de wachtkamer. Die waren niet beledigd maar moesten er juist heel hard om lachen. ,,Tuurlijk’’, zeiden ze gekscherend. ,,Wij kijken geen tv, gaan nooit uit, komen niet van ons erf, zitten alleen maar tussen de koeien en tot aan onze knieën in de mest. Haha.” Drie minuten later, in de uitzending waren ze het levende bewijs dat boeren ook gewoon mensen van de wereld zijn. Vlot, belangstellend en goedgekleed.

Het lijkt erop dat de stoereboerenkalender gaandeweg een tweede functie krijgt. Hij was aanvankelijk gewoon bedoeld om op te hangen en lekker naar te kijken. Maar hij blijkt, meer nog dan het populaire Boer zoekt vrouw, ook iets te doen met het vooroordeel dat er kennelijk nog steeds is.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.