Akkerbouw

Achtergrond

Prijs tarwe uitzonderlijk grillig

Na een aantal weken relatieve rust op de graanmarkt is de prijs deze week sterk aangetrokken. De groothandelsprijs in Rotterdam is doorgeschoten naar €260 per ton, na een aantal weken op €232 te hebben gestaan. De markt is, waarschijnlijk door het hoge prijsniveau, erg onrustig. Deze week maakten de beurzen in Frankrijk en Canada een aantal dagen achter elkaar sprongen van €15 omhoog. Gisteren en vandaag volgde een ‘correctie’, de notering viel terug met €20. Uit deze grote schommelingen blijkt dat de graanmarkt een speelveld voor speculanten is.
Voor leveringen in januari en juni van voertarwe zijn al prijzen genoteerd van ruim €290. Hiermee wordt de ‘magische’ €300 grens heel dicht benaderd.
Door de vele schommelingen naar boven en beneden op de beurzen is de verwachting dat de prijs in Rotterdam zich zal handhaven op ca. €260.
De daadwerkelijke handel is overigens minimaal. Het aanbod is laag omdat aanbieders de prijsontwikkelingen willen afwachten. Het is nog afwachten hoe aanbieders reageren op de hevige schommelingen. Een grote prijsdaling in korte tijd kan leiden tot een sterke aanbodstijging en grotere prijsdruk.
De vraag naar voertarwe is eveneens klein. Afnemers spreken liever hun voorraden dan de hoge prijzen te betalen.

Prognose:

Structureel hoog

Of registreer je om te kunnen reageren.