Akkerbouw

Achtergrond 314 x bekeken 1 reactie

Meer aardappelen, prijs gelijk

De verwachtingen over de aardappeloogst kunnen naar boven worden bijgesteld. De eerste proefrooiingen wezen op een niet meer dan redelijke oogst. Nu blijkt dat de opbrengst hoger uit zal komen dan eerder was ingeschat. De opbrengsten variëren tussen de 45 en 75 ton per ha. Zelfs percelen waar 85 ton per ha afkomt zijn geen uitzondering. De gemiddelde opbrengst per ha kan op ca. 60 ton ingeschat worden, dat was 50 ton per ha.
De verwachtingen over de nog te rooien percelen zijn heel positief. Bij goede weersomstandigheden brengen de late percelen een opbrengst minimaal op het niveau van de al gerooide percelen ligt.
De kwaliteit van de aardappelen is opvallend goed. De knollen komen gezond en grof van het land. In 2006 zat het owg nog op een gemiddelde van 340, dit jaar ligt dat gemiddelde op ongeveer 400.
De prijzen zijn ondanks het groeiende aanbod redelijk stabiel. Belgapom noteert de laatste drie weken op €7,00 per ton. PCA is in diezelfde periode gedaald van €7,55 naar €6,38. De prijs zal op termijn licht dalen. Toch is de verwachting niet dat deze onder de €6 zal wegzakken. Op de termijnmarkt in Hannover is de levering voor april 2008 afgelopen week gestegen van €11,30 naar €11,80. Dit is een positief signaal dat erop duidt dat de aardappelprijs de komende weken weinig zal bewegen.

Prognose:

Gelijkblijvend

Eén reactie

  • no-profile-image

    willem

    NONSENS , luie journalistiek!! 85 ton . Jawel van hele grote hectares , laat je toch niets wijs maken.Informeer jezelf op telersniveau. In tegenstelling tot voorgaande jaren kan vrijwel elke teler de opbrengst ruimschoots in eigen opslagruimte houden. De traditionele opbrengstschattingen komen van Bintje-percelen, terwijl dit langzamerhand van minder belang wordt. Wat dit jaar aan de hand is , is dat de zetting belangrijk lager is dan normaal en dus veel grover. In een ras als Bintje met normaal een hoge zetting (tenminste 15 knollen per plant) geeft dit bovennormale opbrengsten. In de specifieke frites-rassen , Agria, Ramos , Innovator etc etc geeft dit een resultaat dat bitter tegenvalt met knolzettingen van maximaal 3 tot 8 per plant. Dit alles nog los gezien van de extra tarra,s door fytoft., natrot , hol , groeischeuren en rooislag/blauw door de extreme drogestofgehaltes. Beste Eric, alles wat ik hier beschrijf is vrij eenvoudig te verifieren als je je iets uitgebreider op telersniveau orienteert. In de huidige (af-land)periode wordt veel onder druk gezet door telers en rassen die geen onmiddellijke bestemming weten te vinden. Dat is over een paar weken achter de rug, als het weer niet te veel tegenzit. Dan zal duidelijk worden dat de extra vraag , m.n. uit Noord-Afrika (kijk naar de forse premie die nu al wordt betaald voor"huidvast") , de telers nog niet zal verleiden om de schuur direkt al weer los te maken. Prognose: nog enige tijd prijshoudend , daarna vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.