Akkerbouw

Achtergrond

Haast wordt afgestraft

Wie is achteraf beter af, de haastige of de geduldig teler in het voorjaar?

‘Ongeduldige akkerbouwers die te vroeg hun land bewerken, zullen de komende decennia steeds harder worden afgestraft door lagere gewasopbrengsten en door producten van een lagere kwaliteit.’ Dat schreef ik het afgelopen voorjaar op deze plek. Welnu, veel akkerbouwers worden al deze oogst geconfronteerd met de fouten die zij hebben gemaakt in het afgelopen voorjaar.

Vorige week kwam de aardappeloogst in de kleigebieden op volle stoom en kwamen ook de structuurproblemen boven water. Tijdens de overgang van heel nat weer naar droog weer veranderden de aardappelruggen in een soort kokosnoten; keihard van buiten en nat van binnen. Bij het afstellen van de rooimachine moet de chauffeur dan kiezen uit twee kwaden: veel grond en kluiten mee, of veel knolbeschadigingen tolereren. Want de kluiten uit de bovenkant van de ruggen hebben venijnig scherpe kantjes die snel veel wondjes veroorzaken in de gevoelige aardappelschillen. Dat zijn invalspoorten voor bacterieziek.

De aardappeltelers die het afgelopen voorjaar hebben gewacht tot de bodem voldoende was opgedroogd, hebben nu de minste problemen met kluiten tijdens het rooien. Maar of de geduldige akkerbouwer ook de hoogste opbrengsten haalt, is maar zeer de vraag. Zo hebben de vroegstgezaaide bieten wel een maand langer de tijd om te groeien. Bovendien zijn ze veel regelmatiger opgekomen. Hierdoor zal de kwaliteit van het kopwerk ook veel beter zijn.

Tja, wat is wijsheid? Boeren blijft ook fingerspitzengefühl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.