Akkerbouw

Achtergrond

Export houdt uienprijs op peil

De prijs voor uien weet zich goed te handhaven op het niveau van de afgelopen weken. De notering in Dronten voor de 30 % uien beweegt zich al anderhalve maand tussende €7,75 en €9,00. Deze week werd €8,25 genoteerd als telersprijs per 100 kg. Voor de 60 % uien geldt een vergelijkbare prijsstelling tussen €7,50 en €8,25, de notering sloot deze week op €8,00. Deze cijfers wijzen op een goede handel waarbij de vraag en het aanbod zo op elkaar aansluiten dat dit tot weinig prijsschommelingen tot gevolg heeft.
Nu de oogst ruim over de helft is wordt het wel de vraag hoe de kwaliteit zal zijn van de nog te rooien percelen. Als ook die uien van een goede kwaliteit zijn, dan kunnen deze in de bewaring komen. Mocht de kwaliteit toch minder blijken dan zal het aanbod op de markt toenemen en de prijs dalen.
De exportcijfers zijn net zo standvastig als de prijzen. Tot eind augustus is een kleine 64.000 ton uien geëxporteerd. Hiermee loopt de export nog ruim 10.000 ton achter vergeleken met de jaren 2005/2007. In vergelijking met de jaren 2003/2005 is zelfs sprake van een achterstand van zo’n 25.000 ton. Van de tot nu toe geëxporteerde uien neemt Afrika de helft voor zijn rekening. De export naar Afrika loopt nog steeds goed door. Gecombineerd met de vraag uit Oost-Europa en uit het Midden-Oosten is de verwachting dat de exportmarkt het huidige peil zal houden.

Prognose:

Gelijkblijvend.

Of registreer je om te kunnen reageren.