Akkerbouw

Achtergrond

Afschaffing landbouwsteun

Lange tijd was de oplossing eenvoudig: breng de landbouwsubsidies in de EU en de VS naar beneden, en de boeren overal in de wereld krijgen ruimte voor hun eigen nationale voedselproductie.

Dat heeft lang geduurd. Te lang. De landbouwlobby’s werkten doeltreffend en hielden hun handelsvoordelen in stand, dwars tegen de groeiende stroom internationale kritiek in. Jarenlange WTO-onderhandelingen strandden in moeizaam bereikte akkoorden, waarin alleen werd aangekondigd dat ze in de toekomst ooit nog eens gingen onderhandelen over afschaffing van subsidies.

Intussen ging het proces van urbanisatie door. Plattelanders hielden het overal voor gezien en trokken naar de stad, waar ten minste nog hoop bestond op een baantje. Dat de realiteit harder was en voor menigeen de sloppenwijken restten, leek de migranten niet af te schrikken.

Elke oplossing heb zijn probleem

Maar nu lijkt de oplossing via een omweg vanzelf plaats te grijpen. Door hogere wereldmarktprijzen worden de westerse landbouwsubsidies overbodig. Daardoor worden niet alleen dumppraktijken naar derde landen minder aantrekkelijk, de landbouwinkomens in de derde landen stijgen bovendien mee met de prijzen op de wereldmarkt.

Maar met de oplossing komt ook een probleem: de boeren op het platteland zijn verdwenen. Hun plaats is ingenomen door modernere mammoetbedrijven die de vette prijs nodig hebben voor hun investeringen. Die zorgen niet voor de nationale voedselproductie, maar voor hun eigen winst.

Daardoor wordt het voedsel alleen maar duurder voor de arme stedelijke bevolking, die – o wat een ellende – van armoe net naar de stad was komen wonen. Dat verklaart de kop boven een artikel in de Volkskrant: ‘Na boeren zijn nu eters de pineut’.

Hopelijk is het voor veel rurale gebieden nog niet te laat.

vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.