Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Topoogst moeten we vergeten

Voor mij is nu zeker dat 2007 de boeken ingaat als extreem aardappelseizoen. Veel te droog, extreem nat, slechte structuur en barstens veel phytophthora, zijn de kernwoorden van seizoen 2007. En het is nog maar 2 augustus.

Topopbrengsten?

Ik denk het niet. Voor een topopbrengst moeten aardappelen met veel zijn, hard groeien en - zeker niet onbelangrijk - lang doorgroeien. Volgens mij kan je dat van het eerste en laatste niet zeggen.

Veel knollen - nee

Veel aardappelen, die zijn er niet. Mede door de droogte in mei is het knolaantal vaak laag. Natuurlijk wordt dit gedeeltelijk opgevangen door een hoog groftepercentage. Maar dit seizoen zeker niet helemaal. Veel telers melden al problemen met hol.

Hard groeien - ja

Positief is wel dat de knollen in juni en juli enorm hard groeiden. Maar dit is ook niet altijd gunstig voor de kwaliteit. Lees de problemen met hol.

Lang doorgroeien - nee

Het laatste punt, lang doorgroeien, gaat volgens mij ook niet gebeuren. Nu al zijn veel gewassen op hun retour. In augustus kan een aardappelgewas wel een ton per dag per hectare groeien. Iedere groeidag minder scheelt dus minstens een ton.

Mij lijkt dan ook een terechte conclusie dat we geen rekening moeten houden met recordopbrengsten per hectare, maar met een gemiddeld niveau. Proefrooiingen de komende weken zullen uitwijzen of ik gelijk heb.

Maar dan is er nog een factor dit seizoen: hoeveel is het verlies? Zeker in Engeland zijn al heel wat hectares aardappelen verloren gegaan (Link 3) door natrot en phytophthora. Maar ook in België en natuurlijk Nederland zijn hectares verrot door extreme regenval.

De termijnmarkt heeft in ieder geval ook nog niet echt een richting gekozen. Deze staat al een paar weken op ruim €11 . Dit is gelijk aan 25 oude guldens; niet hoog en niet laag.« vorige | volgende »

Foto

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

  • no-profile-image

    willem

    Mijn indruk van diverse proefrooingen deze week is dat zowel bij pootgoed , als bij consumptie , de opbrengst er niet is of komt. De lagere zetting wordt beslist niet gecompenseerd door een grovere sortering. Op dit moment is mijn constatering bij pootgoed tot nu toe ca. 15/20 procent minder dan vorig jaar. Bij consumptieaardappelen lijkt evenals bij andere produkten (fruit) het seizoen zich 2 a 3 weken vroeger af te spelen als we gewend zijn. Dat houdt in dat prognoses op basis van historische gegevens te laag zullen zijn , omdat die paar weken groei aan het eind zullen mankeren. Als bij de granen en de pootaardappelen lijkt mij een prognose van 15/20% minder per ha op dit moment gerechtvaardigd. Dit heeft nog niets te maken met alle kwaliteitsproblemen , als hol , groeischeuren , natrot, etc. waar het nog nooit duur van is geworden. Er zal overaanbod zijn van partijen die het niet verdragen om bewaard te worden. Buiten het VK is het nog twijfelachtig of het ons omringende buitenland evenredig grote problemen kent. Of Oost-europa financieel in staat zal zijn om tekorten aan te vullen is nog de vraag. Technisch zal de exportvraag groot genoeg blijken gedurende het seizoen, zeker vanaf nieuwjaar. Of dat ook tot hoge prijzen zal leiden is nu nog onduidelijk. Veel zal afhangen van de positie in Frankrijk en de prijzen voor diepvries frites in Noord-Amerika. Kortom : Mccain heeft de sleutel.

  • no-profile-image

    willem

    In mijn betoog moet het natuurlijk zijn: pronoses op basis van historische gegevens te hoog. tikfoutje.

Of registreer je om te kunnen reageren.