Akkerbouw

Achtergrond

Schatting uienopbrengst divers

Met goed oogstweer in de voorspellingen en de laatste plantuien die nog weg moeten, lijkt deze week een groter aanbod op komst. Dat zet de markt voor uien onder druk.

Akkerbouwers hadden tot nog toe geen haast om van hun zaaiuien afscheid te nemen. De eerste noteringen gaan van €7-€9 per 100 kg af land, en €2 lager dan vorig jaar. Dat motiveert niet om al gretig te verkopen. Prijzen gelden overigens voor gezonde percelen; waar erg veel water is gevallen wordt goedkoper verkocht.

Deze week kan er meer schot in de verkoopbereidheid komen. Er komt goed oogstweer aan en de plantuien zijn laat, die zitten de eerste zaaiuien in de weg. Alles bijeen doet dat de prijsvorming geen goed.

Erg wisselende geluiden zijn te horen over de hoeveelheid uien, van 20-25 % minder dan vorig jaar tot juist meer, met 60 ton per ha. Vaak staan de uien er gewoon goed op, maar zijn laaggelegen stukken aan het rotten. Gemiddeld daardoor een normale oogstomvang. Ook het Productschap Tuinbouw hoort uiteenlopende berichten; het is nog te vroeg om helder te krijgen over hoe het er echt bij staat. Vroeg gezaaide uien lijken dit jaar in elk geval de beste te zijn; wat later de grond in ging had meer te lijden van ongunstig weer. Het lijkt er niet op dat dergelijke percelen nog veel verbeteren.

Ondertussen loopt de exportmarkt stroever dan anders, en daar wordt geen verbetering verwacht. Het beeld van de oogst in het buitenland is net als bij ons: niet heel slecht, maar ook niet heel goed.

Prognose:

Prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.