Akkerbouw

Achtergrond

Recordpoolprijs 2006-’07

Het veertiende poolprijzenonderzoek grossiert in transparante recordprijzen.

De aardappelpoolprijzen van 2006-’07 staan in het teken van de misoogst door extreme droogte. Hierdoor is de gemiddelde Bintje-prijs in de pools zonder bodem uitgekomen op E25,99 per 100 kilo: ruim het drievoudige van de gangbare (contract)prijzen.

De hoogste prijs keerde Schaap uit met E29,18 per 100 kilo Bintjes geleverd in maart. Hiermee verbrijzelt Schaap het record van E 26,90 per 100 kilo Bintjes in 14 jaar aardappelpoolprijzenonderzoek. Die hoogste prijs kwam tot stand na de verzopen oogst van 1998, met dank aan Eriva.

In 1998 bedroeg het verschil tussen de hoogste (Eriva) en laagste (destijds Korteweg, nu Aviko) betaler ruim E40.900 voor 350 ton Bintjes. In het afgelopen seizoen is het verschil beperkt gebleven tot E24.000. Dat heeft alles te maken met het leergeld dat de afnemers van fritesaardappelen betaalden in 1998. Die oogst leek aanvankelijk heel goed. Dus verkochten enkele pools zo veel mogelijk aardappelen in de voorverkoop. Het liep echter heel anders. Door het slechte weer werd maar 42 procent van de poolaardappelen gerooid. Enkele pools hadden zo nog maar weinig meer over om tegen een hoge prijs te verkopen. Hierdoor strandde Korteweg in dat jaar onderaan in de poolprijsvergelijking van Boerderij.

Sindsdien hebben de afnemers flink gesleuteld aan de poolsystemen. Zo kunnen de telers nu kiezen voor pools met of zonder voorverkoop. Dit biedt veel meer transparantie. Kies je voor een pool met voorverkoop, dan weet je vooraf dat je niet de hoogste prijs beurt in geval van een misoogst, zo blijkt ook in seizoen 2006-’07 maar weer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.