Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Prijs granen blijvend hoog

Een krappe Europese oogst zet een hoge bodem in de graanprijzen. Maar bij nog meer prijsstijging zorgen vervangende producten voor een prijsplafond.

Granen zijn onverminderd duur. De telersprijs in Goes en Groningen kwam op €200 per ton, €80 meer dan verleden jaar. De groothandelsprijs voor EU-voertarwe (levering september) won €17 en ging naar €235 per ton, liefst €100 boven het niveau van 2006.

De grote stijging lijkt er even uit; na bovengenoemde notering op 14 augustus daalde de prijs licht. Maar menigeen durft er geen geld op te zetten welke kant het op zal gaan. Weer een tientje erbij kan, twee tientjes omlaag ook. Een redelijk gelijkblijvende prijs is het waarschijnlijkst. Het hangt er vooral vanaf hoe de verwachting zich ontwikkelt voor de beschikbaarheid van graan verderop in het seizoen.

Het lijkt erop dat de inkopers in elk geval in Nederland hun behoefte tot eind dit jaar al grotendeels hebben gedekt. Daarna kan krapte ontstaan, gezien de tegenvallende oogst in Europa (20-25 % onder normaal). Dat verklaart ook het huidige hoge prijsniveau: er is in elk geval geen reden om te denken dat vraag en aanbod dan grote prijsverlagingen toelaten.

Anderzijds is ook sprake van een prijsplafond. Bij de huidige prijzen gaan steeds meer kopers naar vervangende producten uitkijken. De handel in sorghum en tapioca bijvoorbeeld loopt hard. Dergelijke ontwikkelingen toppen de prijsgroei in de voertarwe en -gerst op een gegeven moment af.

Ondertussen zal de graanteler er door de bank genomen niet heel veel beter van worden. Vorig jaar leverde 10 ton van een hectare zo’n €1.400 op; nu zit hij met 7 ton à €200 op een vergelijkbaar niveau.

Onzeker is de rol van speculanten, die zich dit jaar meer op graan lijken te richten. Dat kan meer schommeling geven. Anderzijds dalen productprijzen vaak mee met een dalende effectenbeurs, waar nu duidelijk sprake van is.

Prognose:

De prijs gelijkblijvend, hoge onzekerheidsmarge.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  h. fluks

  kan de grondprijzen pagina niet meer krijgen is dit gewijzigd en wat moet ik doen


  h. fluks

 • no-profile-image

  h. fluks

  kan de grondprijzen pagina niet meer krijgen is dit gewijzigd en wat moet ik doen


  h. fluks

 • no-profile-image

  G Boezelman

  Waarom worden er nooit geen prijzen van biologische produkten gepubliceerd in "'de boerderijkrant'
  "Graag reaktie.

 • no-profile-image

  h. fluks

  ik weet al waar het aan ligt vrzoeke mijn reaktie te verwijderen ik moet de computer aanpassen

Of registreer je om te kunnen reageren.