Akkerbouw

Achtergrond 212 x bekeken

Oogst fritesaardappelen vroeg (archief)

De aardappelpercelen lijken een week of twee vroeger oogstbaar te zijn dan in een gemiddeld jaar. Eind deze maand komt de oogst op gang als het weer niet tegenzit. Proefrooiingen geven een nogal uiteenlopend beeld van de hoeveelheid fritesaardappelen die eraan zitten te komen. Soms wordt een opbrengst van 50 ton per hectare genoemd (Bintje), met goede onderwatergewichten van 390 en meer. Dit moeten dan de beste percelen zijn, want via telersorganisatie VTA (voorheen POA) meldt een teler ook een (fabrieks)proef-rooiing van 22 ton. Een jaar eerder was dat daar 25 ton, maar toen stond het gewas er nog groeikrachtig bij; dit jaar lijken de aardappelen vaak al op hun retour en dan zal er niet veel meer bijgroeien.

Het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt PCA maakte resultaten bekend van proefrooiingen op 30 juli. De Vlaamse Bintjes (16 bedrijven) kwamen op 37 ton per hectare op gemiddeld 106 groeidagen; 7 ton meer dan de vorige rooiing op 18 juli en 5 ton meer dan het 10-jarig gemiddelde. Van de knollen 35 mm opwaarts is 52 % groter dan 50 mm. Dit is 3 % boven gemiddeld. Het owg kwam op 338 g per 5 kg.

Deze week week zullen in Nederland ook de leden van VTA proefrooiingen doen op hun bedrijf.

Als prijzen worden bedragen rond €6 per 100 kg genoemd, bij een rustige handel. Op de termijnmarkt tekent zich een licht opwaartse trend af. Dat legt in elk geval een bodem in de markt. De indruk is dat de handel onzeker is over welke kant het opgaat met de opbrengst. In elk geval lijkt phytophthora ondanks de neerslag onder controle.

Prognose:

Gelijkblijvend.

Of registreer je om te kunnen reageren.