Akkerbouw

Achtergrond

Een prachtig land

Uitgestrekte graanvelden, bossen, woestijnen en canyons. In dit Aziatische land vind je alle landschappen. En helaas ook volop luchtverontreiniging.

Kazachstan is een prachtig land. Volgens de Kazachen liep God, toen hij de wereld schiep, met een zak op zijn rug over de wereld. In die zak zaten alle landschappen en vergezichten. Door een gaatje in de zak viel er overal onder het lopen wat uit. Toen de zak bijna leeg was, was God in Kazachstan. Daar schudde hij de restjes uit de zak. Daarom zijn er in Kazachstan zo veel verschillende landschappen en is er zo veel natuur.

De stad Almaty (vroeger Alma-Ata, wat moeder appel betekent) ligt in een kom, en is aan twee kanten omringd door hoge bergen. De pieken zijn meestal bedekt met sneeuw. Door die ligging is het altijd nagenoeg windstil in de stad. Alle uitlaatgassen blijven daardoor boven de stad hangen, vuil en vettig. Dan zijn er ook nog drie grote, kolengestookte elektriciteitscentrales. In de winter stoken die zware stookolie bij om voldoende heet water te kunnen leveren voor de stadsverwarming. De bovenlucht is dan gitzwart, want filters zijn hier onbekend.

In die bergen ligt de wereldberoemde schaatsbaan van Medeo, waar zo’n 20 jaar geleden alle wereldrecords schaatsen gevestigd zijn. Medeo is een echt wintersportgebied met skiliften. In die bergen liggen ook enkele grote meren. In de zomer, als het in Almaty meer dan 40 graden is, trekken veel stadsbewoners naar die meren om de hitte te ontvluchten, vooral in de weekends. Ze kijken dan van boven op de stad en zien dan de vuile zwarte lucht boven de stad hangen. De stad zelf zie je daar niet meer doorheen.

Ook op het platteland liggen enkele grote meren. Verder zijn er steppes, woestijnen en echte canyons hier. In hele gebieden kun je niets qua landbouw: heuvels met ertussen enkele graanvelden als het land irrigeerbaar is. Ga je van hieruit met het vliegtuig naar het westen, naar de oliegebieden bij de Kaspische zee, dan zie je al na een half uur zoutvlakten. Het land slaat echt wit uit van het zout. De bekende Baikonoer-raketbasis ligt in die zoutvlakte. Van daaraf gingen de eerste Spoetnik en ook de eerste man, Joeri Gagarin, de ruimte in.

Ga je naar het Noorden, naar Rusland, dan kom je eerst in uitgestrekte graangebieden, daarna beginnen de bosgebieden. Kazachstan is een grote, maar nog onbekende graanproducent. Van de productie van bijna 14 miljoen ton per jaar wordt 60 procent geëxporteerd, voornamelijk naar Turkije (800.000 ton dit jaar), Azerbeidjan (735.000 ton) en Rusland (730.000 ton).

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.