Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelprijs licht onder druk

Het jaar 2007 gaat een goed aardappeljaar worden. De groeiomstandigheden waren over het geheel genomen goed. Uit proefrooiingen blijkt een goede opbrengst. Een topopbrengst zoals in het oogstjaar 2004 zit er niet in. Dit jaar wordt gemiddeld 50 ton per hectare verwacht. Dat zou betere prijzen moeten betekenen.

Maar voor de korte termijn zijn die nog niet haalbaar. De aardappelen zijn dit jaar namelijk vroeg, zeker twee weken eerder dan in 2006. De markt is dan ook nog rustig. Momenteel is het vooral de Felsina die van het land komt. Maar met een te verwachten stijgend aanbod af land van andere rassen zal de prijs snel onder druk komen te staan.

De prijs van de fritesaardappelen ligt momenteel tussen de €7 en €8 per 100 kg. Door het te verwachten grote aanbod ligt een prijsdaling richting €6 voor de hand.

De termijnmarkt is nog steeds positief gestemd. Prijzen voor levering april schommelen al weken rond €12,30, dus na de prijsdaling op korte termijn liggen betere prijzen in het verschiet.

De kwaliteit van de aardappelen is goed. Wel in de eerste rooiingen wat knolphytophthora aangetroffen in een aantal percelen. De gevolgen voor de hoofdoogst en de bewaarmogelijkheden zijn nu nog onduidelijk. Die onduidelijkheid is een factor die de prijs zal steunen.

Prognose:

Lichte daling

Eén reactie

 • no-profile-image

  P.G. Hoitsma

  Regelmatig kijk ik naar de aardappelprijzen op Uw site en dan specifiek naar de tafelaardappelen.
  Jammer dat er in deze tijd met veel (afland-)handel niet meer prijsinformatie beschikbaar is. De info van de beurzen van Leeuwarden en Middenmeer is weg erg oud! -kan beter verwijderd worden-terwijl de veiling op St. Annaland blijkbaar al weer gestopt is (23-08)
  Erg storend is het dat het ras Bildtstar op alle pagina's niet goed gespeld is.
  Dit ras is gekweekt in het Friese Bildt en moet echt met DT geschreven worden!
  Beterschap

Of registreer je om te kunnen reageren.