Akkerbouw

Achtergrond

Varkenssector wil frites

De varkenssector penetreert dieper in de akkerbouw. Gaat Aviko Vions kant uit?

Grote varkenshouders investeren al enkele jaren in een akkerbouwtak. De grootste varkensboeren van Nederland druppelen zo ook de toptien binnen van akkerbouwers met meer dan circa 400 hectare.

Die dynamische vakenssector lijkt nu ook van plan om de verwerkende industrie van de akkerbouwsector te annexeren. Vion, de enige overgebleven slachter van varkens in Nederland, smeedt namelijk plannen om samen met Cosun, de enige verwerker van suikerbieten in Nederland, in de aardappelsector te investeren.

De goed renderende Vion heeft €1,2 miljard tot haar beschikking om bedrijven op te kopen. Fabrieken die de positie van fritesverwerker Aviko, de dochteronderneming van Cosun, versterken. Als Aviko de strategie van Vion volgt, namelijk de grootste marktspeler worden van Europa, dan krijgen akkerbouwers binnen enkele jaren te maken met een grote, dominante afnemer van consumptieaardappelen in Nederland.

Van Aviko de grootste fritesfabrikant maken, lijkt een vrijwel onmogelijke opgave in aardappelland. Familiebedrijf Farm Frites is in feite de enige kandidaat die eventueel voor een overname in aanmerking komt. Dan resteren nog altijd twee heel grote spelers, namelijk McCain en Lamb Weston Meijer. Dus geen angst voor een dominante marktpartij die de prijs dicteert.

Aan de andere kant is Vion een sterke, stabiele afnemer geworden voor de varkenshouders. Een sterke marktleider met duidelijke, uniforme inkoopcondities. Daar kan de aardappelsector wellicht nog wat van leren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.