De phytophthora-schimmel grijpt dit seizoen flink om zich heen. De vraag is hoe het kan dat phytophthora anno 2007 nog zo kan toeslaan en telers overvalt. In theorie zijn er voldoende preventieve en curatieve middelen ter beschikking om de aardappelen schoon te houden en bij een geringe infectie weer schoon te krijgen.
Hiervoor zijn meerdere oorzaken, zo blijkt na een inventarisatie bij verschillende deskundigen in onderzoek, spuitmiddelenleveranciers en voorlichters.
1. Schimmel wordt steeds agressiever
De schimmel is sneller dan 10 à 12 jaar geleden. Binnen 3 dagen kan de schimmel zijn cyclus voltooien, terwijl dit eerder 6 tot 7 dagen was. Een klein gaatje in het spuitschema heeft dus een veel grotere vermeerdering tot gevolg dan vroeger het geval was. Fouten worden nu hard afgestraft.
2. Veel bronnen binnen perceel
Onderzoek door PRI en Dacom laat zien dat latent besmet pootgoed de grootste veroorzaker is van het ontstaan van phytophthora-haarden. Van 1999 tot en met 2005 is onderzocht welke bronnen verantwoordelijk waren voor de eerste veldaantastingen. Ruim een derde van de vroege haarden werd veroorzaakt door latent besmette moederknollen. Ook dit seizoen lijken de verhoudingen niet veel anders te liggen.
3. Aanvangsdruk hoog
Dit seizoen is de ziektedruk al vroeg hoog. Mede door de zachte winter was er dit jaar veel aardappelopslag, die lang niet altijd goed bestreden is. Onbeschermd kan de schimmel zich onder gunstige omstandigheden explosief vermeerderen. Toen het in mei begon te regenen, kreeg de schimmel de kans zich sterk uit te breiden. Na mei is ook juni continu gevaarlijk geweest.
4. Telers niet alert
De in de herfst geïnfecteerde knollen zijn dit voorjaar weer uitgepoot. Deze besmette knollen hebben door het droge voorjaar kans gekregen zich tot planten te ontwikkelen. Toen het eenmaal nat werd, vormden ze een grote infectiebron. Telers die te laat ingrepen, zitten nu met de problemen.
In de periode van snelle loofgroei tussen opkomst en bloei is de druk altijd hoog. Tussen elke bespuiting groeit nieuw loof, dat slecht beschermd is. Bescherming met preventief werkende middelen schiet dan tekort, zelfs met korte spuitintervallen.
Adviessystemen waarschuwen tijdig, maar telers interpreteren de adviezen niet altijd op de juiste manier. Een dag te laat spuiten met een preventief werkend middel betekent dat een middel gebruikt moet worden dat teruggrijpt, om zodoende een infectie de kop in te drukken. Telers hebben dit gevaar onderschat. Ook bij regen vrij kort na spuiten wordt de werkingsduur van een bespuiting nogal eens overschat.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.