Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Telers blijven schimmel niet voor

De phytophthora-schimmel grijpt dit seizoen flink om zich heen. De vraag is hoe het kan dat phytophthora anno 2007 nog zo kan toeslaan en telers overvalt. In theorie zijn er voldoende preventieve en curatieve middelen ter beschikking om de aardappelen schoon te houden en bij een geringe infectie weer schoon te krijgen.
Hiervoor zijn meerdere oorzaken, zo blijkt na een inventarisatie bij verschillende deskundigen in onderzoek, spuitmiddelenleveranciers en voorlichters.

1. Schimmel wordt steeds agressiever

De schimmel is sneller dan 10 à 12 jaar geleden. Binnen 3 dagen kan de schimmel zijn cyclus voltooien, terwijl dit eerder 6 tot 7 dagen was. Een klein gaatje in het spuitschema heeft dus een veel grotere vermeerdering tot gevolg dan vroeger het geval was. Fouten worden nu hard afgestraft.

2. Veel bronnen binnen perceel

Onderzoek door PRI en Dacom laat zien dat latent besmet pootgoed de grootste veroorzaker is van het ontstaan van phytophthora-haarden. Van 1999 tot en met 2005 is onderzocht welke bronnen verantwoordelijk waren voor de eerste veldaantastingen. Ruim een derde van de vroege haarden werd veroorzaakt door latent besmette moederknollen. Ook dit seizoen lijken de verhoudingen niet veel anders te liggen.

3. Aanvangsdruk hoog

Dit seizoen is de ziektedruk al vroeg hoog. Mede door de zachte winter was er dit jaar veel aardappelopslag, die lang niet altijd goed bestreden is. Onbeschermd kan de schimmel zich onder gunstige omstandigheden explosief vermeerderen. Toen het in mei begon te regenen, kreeg de schimmel de kans zich sterk uit te breiden. Na mei is ook juni continu gevaarlijk geweest.

4. Telers niet alert

De in de herfst geïnfecteerde knollen zijn dit voorjaar weer uitgepoot. Deze besmette knollen hebben door het droge voorjaar kans gekregen zich tot planten te ontwikkelen. Toen het eenmaal nat werd, vormden ze een grote infectiebron. Telers die te laat ingrepen, zitten nu met de problemen.
In de periode van snelle loofgroei tussen opkomst en bloei is de druk altijd hoog. Tussen elke bespuiting groeit nieuw loof, dat slecht beschermd is. Bescherming met preventief werkende middelen schiet dan tekort, zelfs met korte spuitintervallen.
Adviessystemen waarschuwen tijdig, maar telers interpreteren de adviezen niet altijd op de juiste manier. Een dag te laat spuiten met een preventief werkend middel betekent dat een middel gebruikt moet worden dat teruggrijpt, om zodoende een infectie de kop in te drukken. Telers hebben dit gevaar onderschat. Ook bij regen vrij kort na spuiten wordt de werkingsduur van een bespuiting nogal eens overschat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van der zee

  reactie op phytophthora.

  als het dagen achtereen continue regent is het moeilijk om te sproeien, dat missen wij een beetje in jullie artikel, het ligt niet alleen aan de teler, de weersomstandigheden de laatste tijd maken het ons erg moeilijk

 • no-profile-image

  jan

  het is wel erg gemakkelijk om dit op het bors van de telers te gooien! Is er werkelijk te weinig gespoten??? Spuitmiddelen dreigen op te geraken, doordat er bijna het dubbele aan middel gespoten als voorgaande jaren. Dit wil zeggen dat de telers zelfs tussen de buien door (lees vroeg of laat of zondags) veelvuldig gespoten hebben. En als dan de industrie nog aangeeft dat er meer dan voldoende aanbod van aardappelen is, en dat ze een topoogst verwachten, wat weer tot gevolg heeft dat de prijzen hard zakken dan is het soms zelfs moeilijk om maar weer om de drie/vier dagen voor een vermogen middel naar het perceel te rijden. En toch doen de telers dit, ondanks dat het er een uur later misschien weer af regent. Ik vind zelf dat telers op het moment een topinzet moeten leveren om te redden wat er te redden valt. O ja, dat er op de een plaats minder phytopthora zit als op de ander heeft niet altijd alles met spuiten te maken. Teel zelf 100 ha. aardappelen en op het een perceel kom ik met alleen een preventief middel goed door en op de andere plaats met 2 middelen dubbele dosering houd ik het er niet uit, en het is hetzelfde ras! Dus er zijn veel meer oorzaken.

 • no-profile-image

  Piet Steijn

  T.a.v phytophthora: Door de onophoudelijke neerslag is het niet altijd mogelijk om op het gewenste moment te spuiten. Kunt u mij de werkingsduur van een bespuiting zwart op wit geven onder de steeds wisselende omstandigheden.
  Het artikel is mij te theoretisch.
  Ook dit jaar blijkt weer dat de adviesystemen de ph niet altijd bij kunnen houden.

  P Steijn Westernieland

Of registreer je om te kunnen reageren.