Akkerbouw

Achtergrond

Regen houdt prijzen stabiel (archief

De prijs voor primeuraardappelen bleef afgelopen week stabiel. Op de veiling van Sint Annaland kwam vrijdag de prijs voor Doré uit op €33 per 100 kg. Door de vele regen ging het rooien erg moeizaam. Hierdoor was de aanvoer naar de veiling klein. Zo kwam vrijdag slechts 87 ton voor de klok.

Bij de bemiddeling was het aanbod iets ruimer toch stabiliseerde hier het prijsniveau eveneens. Voor Doré droog uit de schuur ligt de telersprijs rond de €30. Voor de meeste andere rassen als Nicola ligt het prijsniveau €10 lager.

Overigens worden er op langere termijn geen prijsafspraken gemaakt. Telers maken met afnemers alleen een leveringsafspraak. De prijs wordt later bij levering vastgelegd. Deze is dan geheel dagprijsafhankelijk.

De kwaliteit van de aardappelen is momenteel nog goed. Al komen er steeds meer knollen met een natrotje naar boven. Afnemers zijn hierdoor erg voorzichtig met inkopen.

Eind volgende week wordt het aanbod groter door het betere weer. Overigens kunnen de aardappelen niet direct verkocht worden. Ze moeten eerst nog enkele dagen drogen.

Het grotere aanbod heeft als logisch gevolg prijsdruk. De mate waarop hangt grotendeels af van het weer.

Prognose:

Prijsdruk door een toenemend aanbod

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.