Akkerbouw

Achtergrond

Prijsval vroege fritesaardappelen (archief)

De prijzen voor vroege fritesaardappelen zijn de afgelopen week fors gedaald. PCA noteerde halverwege de week €5,30 per 100 kg, tegen €7 de week ervoor. De Belgapom-notering kelderde vrijdag van €6 naar €3,50 per 100 kg. Hoofdoorzaak is het zeer groeizame weer, waardoor er veel kilo’s worden geoogst. Afgelopen week lag de gemiddelde hectareopbrengst tussen 40 en 45 ton (Première, Anosta). Normaal is dat 35 tot 38 ton. Bovendien is de grofte met gemiddeld 90 % extreem hoog. Het verwerkingsrendement van de fabrieken ligt daardoor uitzonderlijk hoog.
Een tweede oorzaak van de prijsval is dat veel Belgische telers hun contractaardappelen vanwege een aantrekkelijke staffel voor vroege levering eerder afleveren dan normaal. Fritesfabrieken hoeven daardoor nauwelijks de vrije markt op. Bovendien komen eventuele overtonnen van deze contractaardappelen ook op de vrije markt, wat de prijs ook geen goed doet.
Een derde oorzaak van de prijsdruk is dat veel Belgen extra vroeg leveren om nog een tweede gewas te verbouwen.
Weinig zicht op betere prijs
Komende weken bieden weinig hoop op een betere prijs. Zolang de groei erin blijft, blijft de prijsdruk. Een nog verdere prijsdaling ligt met het huidige, zeer lage niveau echter ook niet voor de hand.

Prognose:

Stabiele prijzen

Han Hammink

Of registreer je om te kunnen reageren.