Akkerbouw

Achtergrond

Phytophthora beïnvloedt prijs niet

De enorme phytophthora-problemen stuwen de aardappelprijs niet op. Sterker nog de afgelopen weken ging de aardappelprijs alleen maar onderuit.

Begin deze week daalde de termijnmarkt zelfs tot onder de €10 per 100 kilo.

Kwaliteitsproblemen drukken vaak de aardappelprijs. Maar om de huidige prijsdaling toe te schrijven aan de phytophthora-problematiek gaat mij te ver. Volgens mij groeien de aardappelen gewoon enorm hard momenteel. De opbrengsten van de vroege fritesaardappelen zijn goed met een extreem hoog groftepercentage.

Bewaarseizoen onzeker

Overigens zegt deze bedrukte stemming lang niet alles over de prijszetting in het bewaarseizoen. Een hoop prijsindicatoren zijn nog onzeker. De bewaaraardappelen moeten nog 2 maanden kilo’s produceren. Hoe hoog komt de opbrengst uiteindelijk uit met de huidige snelle groei maar het lage tal? En hoe ontwikkelt de knolphytophthora en daarmee de bewaarbaarheid van de aardappelen zich in de wintermaanden.

We wachten af deze winter. Jammer is wel dat al in juli de stemming bedrukt is. Dit is nooit een goed teken voor de prijszetting gedurende de rest van het seizoen. Maar ja, als ik realistisch ben, 3 feestjaren achter elkaar zou ook wel heel uniek zijn.

« vorige | volgende »

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.