Akkerbouw

Achtergrond

Hectiek op de EU-graanmarkt (archief)

De stemming op de Europese graanmarkt is extreem hectisch. Vorig weekend stegen de prijzen van tarwe, gerst en maïs explosief met meer dan €20 per ton. EU-voertarwe staat nu op €215 per ton.

De telersbeurs in Groningen noteerde afgelopen dinsdag voor het eerst voor voertarwe. De prijs kwam uit op €175 per ton; €66 meer dan de opening van vorig seizoen. Gedurende de week steeg de prijs nog enkele euro’s.

De huidige prijsstijgingen komen door het slechte weer in West-Europa en de misoogst door droogte in Oost-Europa. Toch valt de totale EU-graanopbrengst niet tegen, altans dat zegt het beheerscomité voor granen. Het gaat uit van een opbrengst tussen de 270 en 275 miljoen ton; enkele miljoenen meer dan in 2006. Overigens schatten andere bronnen met 260 miljoen ton de opbrengst flink lager.

Het EU-beheerscomité voor granen bevestigde vorige week donderdag nogmaals dat er dit seizoen geen uitvoerheffing op granen komt. Vanuit Zuid-Europa werd hierop aangedrongen om de graanprijzen kunstmatig te drukken. Reden voor dit besluit is dat het beheerscomité oordeelt dat er genoeg graan beschikbaar is in de EU.

In Europa stijgen de maisprijzen minstens net zo hard als de tarwe- en gerstprijzen. Dit in tegenstelling tot de maismarkt in Amerika. In Amerika kwam de maisprijs enkele dollars lager uit. Hier wordt een recordmaisoogst verwacht. Rotterdam noteerde de prijs voor EU-mais daarentegen €27 per 100 kg hoger, met €220 per ton. Dit is ook te zien aan de verkopen vanuit de interventievoorraad. Dat graan ging weg voor een minimum van €175 per ton. Dit is €28,92 per ton meer dan de week ervoor.

Op dit moment zit de graanmarkt nog steeds in een stijgende trend, maar zal zich de komende weken stabiliseren rondom het huidige niveau. Noemenswaardige prijsdruk is voorlopig onwaarschijnlijk. Het blijft voorlopig een vraagmarkt. Eind augustus, als de oogst grotendeels binnen is, kan een definitieve inschatting van opbrengst en kwaliteit worden gemaakt. Ook wordt dan duidelijk welke invloed kwaliteit gaat hebben op de prijs.

Prognose:

Aanhoudend positief, met minstens stabiel prijsniveau

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.