Akkerbouw

Achtergrond

Grote aanvoer primeuraardappelen zet prijs onder druk (archief)

Met een dagelijkse aanvoer van 54 tot 319 ton beleefde de veiling St. Annaland een grillige week. Oorzaak was het buiige weer, waardoor er nauwelijks een pijl te trekken viel op de veilhoeveelheid. Alles opgeteld was de aanvoer echter groot. Dit heeft geleid tot een gestage prijsdaling voor vrijwel alle rassen en maten.
De grootste klappen kreeg Frieslander. Op vrijdag schoot de prijs onder €20, tegen ruim €30 in de week ervoor. Oorzaak is de sterk toegenomen aanvoer en kilo-productie van dit ras. Daarnaast heeft het toenemende aanbod van Frieslanders vanuit andere delen van Nederland de veilingprijs in St. Annaland verder onder druk gezet.
Ook Eigenheimers en bonken moesten vanwege de forse aanvoer een flinke veer laten. Eigenheimer viel terug van gemiddeld €65 naar €45 per 100 kg. Bonken daalden van €35 naar €20. Bij de prijsval van bonken speelt ook mee dat de bakkwaliteit nog niet overhoudt; verse frietbakkers blijven daardoor afwachtend.

Doré vrijwel stabiel
Doré kon zich als een van de weinige rassen redelijk in prijs handhaven. Gedurende de week deed dit ras tussen €35 en €40 per 100 kg. Dat is iets lager dan de voorafgaande 2 weken. Oorzaak is de sterk teruglopende aanvoer. Op vrijdag was naar schatting ruim 75 % van alle Dorés gerooid.

Prognose:

prijsdruk

Han Hammink

Of registreer je om te kunnen reageren.