Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijs drijft op olie

Stijgende graanprijzen veroorzaken een hoera-stemming. Maar pas op.

De stemming in de akkerbouw is haast euforisch te noemen. Het toekomstperspectief was in de afgelopen decennia dan ook nog nooit zo zonnig. Die hooggespannen verwachtingen drijven op de huidige wereldwijde tekorten aan graan. Het aanbod kan de snel groeiende voedselconsumptie en de explosieve vraag naar biobrandstoffen niet bijbenen. De wereldgraanvoorraad duikt naar het laagste niveau in 30 jaar.

De graanprijs is de afgelopen jaren bijna verdubbeld. En de graanpools van oogst 2006 realiseerden tot wel 40 procent hogere prijzen dan die van oogst 2005, zo blijkt in het tweede graanpoolprijzenonderzoek van Boerderij. Voor een ton tarwe worden nu piekprijzen gefluisterd van boven de €185. Dat is omgerekend in oude guldens ruim 40 cent per kilo. In de gloriedagen, de jaren tachtig, bracht tarwe 80 (guldens-) centen per kilo op. De graanprijs kan best nóg eens verdubbelen.

Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De huidige hoge graanprijzen maken grote krachten los die inwerken op vraag en aanbod. Van de overheden bijvoorbeeld. Die willen de voedselprijzen op een zo laag en stabiel mogelijk niveau houden. Daar wordt nu alles voor uit de kast getrokken. Zo wil de EU-landbouwcommissaris Fischer Boel de verplichte braaklegging voor het seizoen 2008-’09 helemaal op nul zetten. Elk hoekje grond ter wereld zal worden benut voor de landbouwproductie. Bij een te hoge graanprijs wijken afnemers uit naar alternatieven.

En wat gebeurt er indien de olieprijs instort? Willen de consumenten dan nog steeds dure biodiesel tanken?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.