Akkerbouw

Achtergrond

Extra spuitkosten door biotelers gering

Waar komt al die phytophthora dit seizoen vandaan? Veel gangbare akkerbouwers wijzen direct naar de biologische telers. Dit seizoen is deze beschuldiging niet altijd terecht.

Waar komt al die phytophthora dit seizoen vandaan? Veel gangbare akkerbouwers wijzen direct naar de biologische telers. Zeker dit seizoen is deze beschuldiging lang niet altijd terecht. Kijk alleen maar eens hoeveel gangbare aardappeltelers een gele of rode kaart gekregen hebben. Of opslag die niet bestreden wordt, enz. enz.

Dit seizoen hebben andere factoren een veel grotere invloed op de verspreiding van aardappelziekte nr. 1. Neem nu de snelle loofgroei. Veel telers hebben het gevaar hiervan onderschat. Met als gevolg een dagenlang onbeschermd gewas, zodat de schimmel zich met speels gemak kon uitbreiden.

Hoge phytophthoradruk is een gegeven

De boer waar ik deze week was voor reportage was ook vrij nuchter onder de situatie, hoewel zijn percelen omringd zijn door bio-piepers. De hoge infectiedruk, deels door biotelers, is een gegeven dit jaar. “Het is aan mij als teler om hiermee om te gaan en mijn spuitschema aan te passen. Helaas horen hier extra spuitkosten bij”, aldus aardappelteler Meijer.

Vervolgens liet de akkerbouwer me de werking van zijn adviesprogramma (Dacom) zien. Ter illustratie speelden we wat met de parameters. We verhoogden bijvoorbeeld de ziektedruk enorm. Dit had geen enkele invloed op het spuitadvies. Dit wordt bevestigd door de verklaring van Dacom in mijn vorige weblog . Dit seizoen is de ziektedruk zo hoog dat een haard meer of minder totaal geen invloed meer heeft op het gegeven spuitadvies. Dit betekent dat de extra spuitkosten door schade van biotelers minder groot is dan je zou denken.

P.s. Gelukkig krijgen we dit weekend eindelijk beter weer . Al blijft de situatie gevaarlijk, met onweersbuien op komst.

« vorige | volgende »

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.