Akkerbouw

Achtergrond

Even geen spuitstress

De phytoph-thoradruk neemt iets af. De grootste spuitstress is voorbij voor de akkerbouwers. Maar het volgende probleem dient zich aan. Veel telers kampen met natrot.

Ondanks het wisselvallige weer is de phytophthora-druk eind deze week wat minder groot dan de afgelopen weken, meldt Dacom. Door de droge perioden is het blad wat langer droog en de infectiekansen zijn wat lager. Daar komt bij dat telers meer spuitmogelijkheden hebben. Voor veel telers betekent dat eindelijk even rustig ademhalen na weken van spuitstress.

Maar helaas zijn de problemen nog niet voorbij of er zijn alweer nieuwe voor aardappeltelend Nederland. Door de extreme regenval kampen telers met natrot. Een redacteur van Boerderij bezocht deze week diverse boeren waar nu al 50 % van de aardappelen verrot was in het veld. De rotte knollen waren al bijna niet meer in de rug terug te vinden.

Waterschade plaatselijk

Duidelijk is wel dat het waterschade- probleem op dit moment nog lang niet zo groot is als het phytophthora-probleem Het is allemaal erg plaatselijk. In het zuidwesten en een klein gebied in de Noordoostpolder zijn de problemen enorm groot. Maar enkele kilometers verderop hoeft er niets aan de hand te zijn. In procenten zijn er dan ook nog niet zo veel aardappelen verloren.

Wel hebben de getroffen telers vaak dubbel pech. Door de extreme regenval rotten aardappelen weg en daarnaast vormt phythophthora juist in deze gebieden problemen. Dat komt doordat daar niet met de spuit door het gewas viel te komen en de middelen deels van het blad afspoelden.

Termijnmarkt iets vaster

Ondanks de prijsval op de markt voor vroege fritesaardappelen herstelde de termijnmarkt zich juist afgelopen week tot rond de €11 per 100 kg. Volgens mij een teken dat lang niet iedereen uitgaat van een goede bewaaroogst, ondanks de hoge primeuropbrengsten.

« vorige | volgende »

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE001612D01

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.