Akkerbouw

Achtergrond

Eerste cercospora gevonden

In Oost-Brabant, Gelderland-zand en Limburg is cercospora gevonden. Goede controle is geboden. Bij aantasting is het advies: spuiten.

Op meerdere percelen in Oost-Brabant, Gelderland-zand en Limburg zijn beginnende aantastingen van cercospora gevonden . Oorzaak zijn de regen en de hoge temperaturen een paar weken terug.

De bladschimmelwaar­schuwingsdienst (link 2) adviseert telers in deze gebieden om de bieten goed te controleren. Bij gevonden aantasting adviseert het IRS om te spuiten als het weer het toelaat. Bekijk het advies in uw eigen regio. Preventief spuiten heeft geen zin.

Bestrijding van cercospora en andere bladschimmels is mogelijk met vier verschillende middelen. Score EC (0,4 l/ha), Opus Team, Allegro (0,75 l/ha) en Sphere SC (0,25-0,35 l/ha). Overleg met uw leverancier wat het beste middel is op uw perceel.

Lees meer over bladschimmels in het bietendossier.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.