Akkerbouw

Achtergrond 454 x bekeken 6 reacties

Telegraaf-ziekte

Soms lees je stukjes die zo krom staan van de vooroordelen, dat het een wonder is dat een krant ze plaatst. Maar voor De Telegraaf is dat geen probleem, dat dagblad maalt niet om een vooroordeel meer of minder.

Nu las ik een stuk van ene Edwin Timmer over de biologische landbouw stampvol vooroordelen. Eko-klanten zijn hippe betweterige tweeverdieners, maar verder loopt niemand er warm voor, zegt ie. Het is en blijft een niche-markt voor gelovigen en subsidies zijn zinloos.

Tegenstrijdigheid

Allereerst spreekt hij zichzelf tegen. Net nadat hij heeft gezegd dat spuiten met gif amper nog gebeurt, beweert hij dat akkerbouwers een zeer strikt spuitschema hanteren. Anders, schrijft Timmer, ‘zou de schimmelziekte fytoftora zo ongenadig om zich heen slaan, dat elk veldje piepers werd weggevaagd’. Dus er wordt nog wel wat afgespoten.

Aardappelen

Het feit dat bio-aardappelen überhaupt groeien, is slechts te danken aan het strenge spuitschema van de gangbare boeren, oordeelt hij. Je hoeft geen verstand van aardappelen te hebben om te zien dat hij zelf ook erg gelovig is. Hij gelooft in de gangbare landbouw. Dat is geen ramp. Maar waarom dan zo eenzijdig geschreven?

Lang voor de biologische aardappelen phytophthora krijgen, zweeft het al in het rond. Dit jaar is het zelfs helemaal niet uit de lucht geweest: bij opslagplanten werd het al in maart aangetroffen. Veel gangbare percelen zijn al aangetast
en hoewel biologische aardappelrassen een hogere resistentie hebben, vertonen ook die volop haarden. Bij mij is het kritieke punt genaderd en ik ga maandag branden.

Als het aan mijzelf lag, zou ik liefst nog minstens een week wachten. Het betreffende ras heeft een hoge resistentie voor de knol. Maar omdat de buren vatbaardere aardappelen telen, zie ik mij genoodzaakt in te grijpen, ook al is de opbrengst niet hoger dan 12-15 ton per hectare. Ik gehoorzaam hiermee het Masterplan Phytophthora.

Nuance

Kijk, dit is nu een andere kant van het verhaal. Nu zou ik kunnen zeggen, versus Timmer: gangbare aardappelen groeien alleen dankzij het strenge brandschema van de biologische boeren. Maar dat vind ik te goedkoop. Ik schrijf niet voor De Telegraaf!

L CODE="C09">« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lodders

  Het moest verboden wordem om in nederland, met een zeeklimaat, bio aardappelen tetelen, de heer timmer heeft helemaal gelijk, en de praktijk leert, dat bio telers veelste laat ingrijpen, en maar rekken, dus verbieden in nederland bio aardappelen tetelen

 • no-profile-image

  leo de jonge

  Reactie op colum in telegraaf: Eindelijk een eerlijk en realistische zienswijze betreffende biologische landbouw! bij de gratie van de gangbare landbouw bestaat de biologische aardappelteelt. de consument wordt voor de gek gehouden (koperbemesting), indien wij allemaal biologisch zouden produceren, is de kans reeel aanwezig dat we geen aardappels van het land meer hoeven te halen. Laten wij proberen de biologische aardappelen in aparte regio's te telen. Ze hebben daar geen last van gangbare opslagplanten en gangbare telers kunnen besparen op hun gewasbescherming.

 • no-profile-image

  leo de jonge

  Ik was zeer verheugd het verhaal van de heer Timmer te lezen in de telegraaf. Eindelijk iemand van buiten de landbouw die met kennis van zaken in een gewone krant een duidelijke visie geeft op een voor ons serieus probleem. De praktijk van vandaag leert ons het volgende: Regio's met veel biologische teelt hebben grotere problemen met phytophtora. Het "strenge brandschema" van Rinus Vermue wordt niet overal toegepast. De 'bemesting" met koper is een grote volksverlakkerij en een absoluut grotere vergiftiging als de gangbare gewasbescherming tegen phytophtora. Wij moeten de discussie aangaan, of we de biologische teelt kunnen beperken tot aparte gebieden. De biologische percelen worden dan minder besmet door gangbare opslagplanten. Zodat telers als Rinus Vermue wat hogere opbrengsten kunnen realiseren. De gangbare telers kunnen veel kosten uitsparen. Leo de Jonge

 • no-profile-image

  nellie

  Sorry hoor Vermue, maar als Nederlandse akkerbouw moeten we toch blij zijn met dit soort gratis reclame? Iedereen weet toch dat de biologische teelt bestaat bij de gratie van de gangbare? Dit artikel is prima PR voor de Nederlandse landbouw. Ik hoop dat de Telegraaf vergelijkbare stukken over de melkveehouderij en de varkenshouderij gaat schrijven!

 • no-profile-image

  Johan Cevaal

  Polderoverleg, gewoon praten met elkaar. Ieder zijn brood gunnen. En misschien kunnen adviessystemen i.c.m. weerpalen (mits betaalbaar) een steuntje in de rug bieden bij dit overleg. Volkstuinen zouden overigens ook verboden moeten worden, dat is hier op Walcheren een grotere bron van irritatie.

 • no-profile-image

  Andries Poppe

  Toch wel jammer dat veel boeren een aantal dingen niet (willen) zien: 1. afvalhopen, van vooral conventionele telers. Vorig jaar m'n buurman nog dringend gevraagd iets te doen aan z'n al groene afvalhoop. 2. kijk samen met je collega bioteler ook eens in je eigen tarwe en bieten vol opslag met phytophthora.3. kies toch voor een ruime rotatie om phytophthora vanuit in de grond gebleven oösporen te voorkomen. 4. communiceer een beetje meer en beter. Je mag aan al m'n buren vragen of ze last hebben van m'n biologische aardappelteelt. 5. Veel plezier gewenst in je werk alemaal en wat minder gekat als het even kan.....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.