Akkerbouw

Achtergrond

Phytophthora: Alarmfase 2

Er is een enorme phytopthora-druk en telers spuiten om de vier, vijf dagen. Middelen raken al utverkocht. Biologische telers branden bijtijds af, blijkt uit een belronde.

Met het bericht dat de phytophthoradruk enorm is vertel ik u geen nieuws. Ik vind dat we mogen spreken over Alarmfase II. Wekelijks worden nog vele nieuwe haarden gemeld. De infectiedruk is al weken groot. Voorlopig zal de druk niet veel afnemen. De weersverwachting voor de komende weken is niet opbeurend; voorlopig houden we een hoge buienkans.

De hoge infectiedruk heeft ook gevolgen voor het middelengebruik. Dat rijst de pan uit. Aan het begin van dit seizoen was het rustig. Maar nu spuiten aardappeltelers om de vier of vijf dagen. De voorraden nemen snel af, zeker van curatieve middelen als Tattoo C. Problemen geeft dit nog niet. Er zijn nog voldoende alternatieven beschikbaar.

Dat de nood inmiddels groot is blijkt eveneens uit het feit dat aardappeltelers rond Giethoorn ontheffing hebben gekregen om met het vliegtuig te spuiten. Afgelopen weekend is daar zoveel regen gevallen dat er niet meer met een trekker door te komen is.

Spanning voor biotelers

Ook voor biologische telers is het een spannende tijd. Veel telers hebben inmiddels al aardappelen moeten afbranden. Zo ook onze columnist Rinus Vermue.

Overigens hebben we deze week op de redactie gesproken met verschillende biotelers. Wat ons opviel is dat deze zeer realistisch met de situatie omgaan. Ze zijn zich erg bewust van de ernst van de situatie. Omdat het risico voor eigen percelen groot is maar dat van hun buren nog groter, branden ze de gewassen op tijd af. Ondanks dat de schade voor hen enkele duizenden euro’s per hectare bedraagt.

« vorige | volgende »

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.