Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Opmerkelijk spuitadvies

Vorig weekend kreeg redacteur Karin Oonk een adviesfax voor de phytophthora-bestrijding van Prophy onder ogen. Dat advies klonk haar zeer opmerkelijk in de oren.

Vorig weekend kreeg ik een adviesfax voor de phytophthora-bestrijding van Prophy onder ogen. Het gaat om een fax van regio Kraggenburg. Kern van de adviesfax was dat telers minder dan 12 dagen ervoor preventief gespoten hadden tegen phytophthora en nog niets hoefden te doen.
Dat klonk mij zeer opmerkelijk in de oren. 12, ja inderdaad, 12 dagen niet spuiten. Ik dacht meteen: hier wil ik meer van weten, want dit advies begrijp ik niet. Maar misschien dacht ik stiekem wel: hebben ze geen fout gemaakt? Want zeg nu zelf: in deze periode van het seizoen groeit het gewas ongelooflijk snel. Op veel plekken is al phytophthora gevonden. En er waren buien op komst.
Ik heb maandag direct de productspecialist Kees Vogelaar van Opticrop, leverancier van het Prophy-systeem, gebeld. Hij kon het mij uitleggen.
Kortweg komt het hier op neer. Mede met behulp van de weersgegevens berekent een computerprogramma wat de risico’s op een besmetting zijn (ziektedruk) en of de weersomstandigheden gunstig zijn voor sporen om daadwerkelijk het gewas binnen te dringen (infectiekans).
Wat bleek? De ziektedruk was laag. Daarnaast was het droog weer. Hierdoor kunnen de toch aanwezige sporen die toch op de plant komen geen schade veroorzaken. Volgens Vogelaar is het dan niet nodig een gewas volledig beschermd te hebben. Wachten met spuiten was gerechtvaardigd.

« vorige | volgende »

Foto

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wolf Ees

  Deze redenatie kan heel goed kloppen. Wij hebben een soortgelijke ervaring. Bij beregening spuiten wij volgens interval maar percelen die niet te beregenen zijn spuiten wij in deze drogere periodes ook minder. Let wel dat de planten dan vaak al volgroeid zijn.

 • no-profile-image

  Uit Den Broek

  Bij ons hier in zuid west vlaanderen is het een regelrecht drama: het begon met enkele zieke poters en het hek was van de dam met het weer van de laatste weken.Spuitinterval 12 dagen?? dan mag je morgen regelrecht met de ploeg naar 't veld. Spuitinterval 5-6 dagen met systemische middelen en shirlan: dan maak je "kans" op ardappelen dit jaar MET toch grote haarden morsdood!'t pure miserie....

 • no-profile-image

  Boertje

  leuk advies

 • no-profile-image

  g.v. Rooij

  Hieruit blijkt maar weer eens dat adviessystemen vaak wat teveel binnen worden uitgedokterd. In de praktijk was het in die periode namelijk zo dat het gewas zeer slecht opdroogde .(vooral binnenin) Daarbij de snelle groei en nogal eens onverwacht besmetting vanuit het pootgoed ,zorgde voor een zorgwekkende situatie op veel percelen deze week. Als er sprake is van besmetting uit de poters dan is bladbescherming vaak niet voldoende (er was reeds stengelziek te zien en vandaaruit wordt het blad besmet. Deze wijze van infectie wordt vaak niet meegenomen in de adviessystemen.

 • no-profile-image

  Fungie

  Dit is wat je noemt "spelen met vuur" De schimmel is de laatste jaren steeds aggressiever geworden, dus je kunt je geen enkele misstap veroorloven. Het lijkt dat dit jaar phytophthora het grootste probleem gaat worden in de aardappelen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.