Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Betaalt buurman de Fubol Gold?

De discussie over de bestrijding van phytophtora barst los. Velen maken zich zorgen over de ziektedruk vanuit buurmans perceel.

Met interesse las ik deze week het forum op aardappelmarkt. Sander geeft aan dat de Phytophthora-druk groot is momenteel. Mijn inziens maakt hij zich terecht zorgen, omdat zijn buurman veel geïnfecteerde opslagplanten op het land heeft staan. Hij vraagt zijn collega’s wat te doen.

De adviezen van zijn collegatelers lopen ver uiteen. De één zegt direct de NAK inschakelen. Regels zijn regels. De ander zegt dat iedereen wel opslag heeft staan. Gewoon een strak spuitschema aanhouden dus. Een derde adviseert om de buurman er vriendelijk op aan te spreken. Maar er stond ook een opmerkelijke reactie tussen. “Oplossing” adviseerde Sander om zijn buurman twee keer Fubol Gold (link 3) te laten betalen.

Met al deze adviezen lijkt het me voor Sander nog niet gemakkelijk om een goede keus te maken. Want in alle van de vier genoemde argumenten zit een kern van waarheid. Het lijkt mij in ieder geval terecht als Sander zijn buurman hierop aanspreekt.

Maar om hem nu meteen te laten betalen voor een extra spuitbeurt met Fubol Gold (link 3) gaat me wel wat ver. Want ik kan me nauwelijks voorstellen dat er momenteel aardappeltelers zijn die op geen enkel plekje op de kavel of het erf een opslagplant hebben staan. Daarnaast moeten telers onder deze omstandigheden toch al veel spuiten, minstens iedere 5 dagen. En een goed beschermd gewas krijgt geen Phytophthora.

Sander, ik ben benieuwd hoe je dit probleem hebt opgelost. Ik hoor graag van je. Succes in ieder geval.

Collega-aardappeltelers: Wat zouden jullie doen?

« vorige | volgende »

Foto

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Andries Poppe

    Sinds vandaag 16 ha pootaardappels gebrand en geklapt. Je kiest voor bio of je kiest er niet voor. Communiceren is overal en altijd het juiste middel. Ga als bio teler ook eens bij elkaar in de tarwe en de bieten kijken.

  • no-profile-image

    Van den Broek

    Hier bij ons in zuid west vlaanderen is het pompen of verzuipen. een perceel met met maar een blaadje phytoftora per m2 krijgt onmiddellijk van een nieuwe mercedes! zo erg is het. hier zullen zéér véél aardappelen nooit uit de grond komen... dit wordt mijn laatste bintje jaar! een geluk nog dat het vorige supergoed was.

Of registreer je om te kunnen reageren.