Akkerbouw

Achtergrond

Beide benen op de grond

Het lijkt er op dat veel telers de grillen van de vrije markt zijn vergeten.

De prijzen van zowel fritesaardappelen als uien zijn plots ineengezakt. Akkerbouwers die de afgelopen maanden niet zijn ingegaan op een bod van E24 tot wel E28 per 100 kilo aardappelen, kunnen nu amper de helft beuren.

Een bittere pil na een seizoen met zeer hooggespannen verwachtingen. Dat worden lege schuren, dacht eenieder na een gortdroog groeiseizoen en krimpende arealen. Maar uiteindelijk is de markt scherprechter. De industrie maakt zich al weer op voor de nieuwe oogst.

Dat de prijsimplosie nu zo veel akkerbouwers overrompelt, heeft wellicht nog een diepere oorzaak. De stemming in de sector is in bijna een jaar tijd omgeslagen van chronisch depressief naar een haast euforisch optimisme.

Van alle kanten worden akkerbouwers geprikkeld door signalen die duiden op een rooskleurig toekomstbeeld. De wereldwijde vraag naar energiegewassen, de explosief stijgende voedselconsumptie in Azië, de afname van het productieareaal door de klimaatsveranderingen; allemaal indicatoren die hogere prijzen voorspellen van alle plantaardige producten. Na decennia van overproductie en dalende prijzen, breken weer gouden tijden aan die de jaren zeventig en tachtig in de vorige eeuw doen herleven.

Het perspectief is in de akkerbouw ook lange tijd niet meer zo goed geweest, zoveel is zeker. Maar telers moeten niet vergeten om hun oogst tijdig te verzilveren. Want de prijzen zullen in de komende jaren alleen maar heftiger op en neer gaan bewegen zonder de dempende werking van grote voorraden en exportsubsidies.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.