Akkerbouw

Achtergrond

Alarmfase 1 bij Phytophthora

Het weer is helemaal verkeerd voor de aardappeltelers. Het risiso op besmetting is groter dan adviesprogramma's denken, want niet alle haarden zijn in beeld.

Na weken dat er bij Phytophthora nauwelijks infectiegevaar was, is het nu alarmfase 1. Al een week lang is het Phytophthora-weer, zoals we dat in de praktijk noemen. Veel regen, lange bladnatperioden en een hoge luchtvochtigheid. Op de waarschuwingskaartjes van Dacom staan weer veel rode driehoekjes.

Bij dit weer kunnen sporen gemakkelijk het gewas infecteren als ze op het gewas terechtkomen. Nu maak ik nog een stapje extra. Zijn er veel sporen in de omgeving dan is de kans nog eens extra groot dat een gewas Phytophthora oploopt.

Meer dan in droge perioden is het dus van belang om te weten hoeveel Phytophthora in de omgeving is. Een indicatie is te kijken op de site van Dacom. Daar staan alle gemelde haarden op. Helaas is dit geen geruststelling voor veel telers. De aardappelziekte is al door het hele land gemeld.

Maar let op. Lang niet alle haarden worden gemeld. Veel telers vinden al Phytophthora op de aardappelopslag in bijvoorbeeld de tarwe. Ook van daar uit kan de ziekte zich verspreiden. En bedenk: ongemelde haarden neemt een adviessysteem niet mee.

Een goede bescherming van het gewas is in deze periode dus erg belangrijk. Let nog eens extra op als direct in de buurt van het perceel de ziekte is waargenomen. Helemaal als u vermoedt dat deze niet is gemeld. Het risico op besmetting is dan groter dan het adviesprogramma berekent.


« vorige | volgende »

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.