Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijs knalt omhoog (18/05/2007)

Uientelers die hun uien tot het laatst hebben vastgehouden lijken dit jaar een echte hoofdprijs in handen te hebben. Vorige week gingen de prijzen als een komeet omhoog. Noteerde Goes op dinsdag nog €6 per 100 kg hoger dan de week ervoor; woensdag deden Dronten en Middenmeer daar nog een schepje bovenop met respectievelijk + €8 en + €9,25 per 100 kg. De topnotering kwam daarbij op €30 voor de fijne uien en €40 voor de grove. Emmeloord noteerde vanwege Hemelvaart niet; handelaren verwachtten dat de notering anders meer dan €10 per 100 kg hoger had gelegen.
Vrije uien zo goed als op

Handelaren spreken van een zeer bijzondere situatie: zelden waren de uien zo vroeg in het seizoen zo goed als uitverkocht. De afgelopen week waren er schatting nog maar 30 tot 40 telers met vrije uien. De meesten daarvan zitten in de NOP en Zeeland. Zuid- en Oost Flevoland zijn, op één of twee telers na, helemaal leeg. Handelaren melden dat telers hun uien alleen voor een topprijs los willen laten. Hierbij worden - voor mooie, grove uien - prijzen van €45 tot €53 per 100 kg genoemd.

Van alle kanten vraag


Motor achter de prijsexplosie is de zeer brede vraag naar uien. Zo zijn nagenoeg alle Oost-Europese landen, met Rusland op kop, weer volop aan de markt. Landen die normaal zo’n 500 ton per week importeren – zoals Roemenië, Tsjechië en Hongarije – halen nu 1000 tot1500 ton op. Belangrijke factor hierbij is dat de kwaliteit van vroege Noord-Afrikaanse uien (vooral Egyptische) zwaar tegenvalt; Oost-Europa is daardoor weer aangewezen op Nederlandse uien. Ook Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn volop aan de markt. Groot-Brittannië vraagt vooral grove uien, Duitsland en Frankrijk vooral grovere middels (45-65 mm). Spanje is vrij onverwacht teruggekeerd, omdat aanhoudende kou de groei van de nieuwe flink heeft vertraagd. Ook hier gaan redelijk grote hoeveelheden grove uien naar toe. Wat verder meespeelt zijn de forse tegenvallers bij de winteruien. In Duitsland en Frankrijk is samen een kleine 1000 hectare winteruien verloren gegaan door zaadstengelvorming. Dit gedeelte zal in juni/juli opgevuld moeten worden. Ook Polen blijft goed aan de markt voor matige partijen met schot, geschitk voor de schilindustrie. door de zeer brede belangstelling is de bodemprijs gestege van €17 à €18 naar ca. €23 per 100 kg.

Hoge prijzen voor plantuien


Ook telers met vroege plantuien profiteren mee met de hoge prijzen voor de oude oogst. Voor oogstdatum 4 juli werd de afgelopen week tot €23,50 per 100 kg geboden, voor oogst 10 juli worden prijzen genoemd van €18 tot €20. Omdat de markt zo goed als leeg is zal er volgende week waarschijnlijk voor het laatst genoteerd worden. Dat is enkele weken vroeger dan in andere jaren.

lichte prijsdaling.

Han Hammink

Of registreer je om te kunnen reageren.