Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Wie durft?

Samenwerking tussen vader en zoon gaat lang niet altijd goed. Iedereen weet dat, maar erover naar buiten treden is not done.

“We gaan potjandorie onze meningsverschillen niet ineBoerderij vertellen!” Dat riep een boze stem op de achtergrond. Kennelijk de vader. De zoon had ik aan de lijn. Ik vroeg of ze mee wilden doen aan de rubriek Twee generaties. Een betrekkelijk nieuwe rubriek in Boerderij. De naam zegt het al, het gaat over twee generaties die samen aan het roer van één bedrijf staan. Hoe reilt en zeilt dat?

De hierboven genoemde zoon wilde zijn verhaal wel doen, maar de vader dus niet. Potjandorie! Of de zoon wel helemaal goed wijs was? En zo foeterde hij verder. Het leek me geen soepele samenwerking.

Beladen onderwerp

Samenwerken met familie kan heel goed gaan, maar soms is het oorlog in het klein. Iedereen zal dat herkennen, want overal is wel eens wat. Maar dat open en bloot vertellen, dát valt niet mee. Het voelt namelijk als falen, terwijl het dat helemaal niet is. Maar zo lang iedereen doet of het altijd geweldig gaat, blijft het een beladen onderwerp.

Twee generaties

Terwijl je zoveel van elkaar kunt leren. Waarom gaat het op studieclubs wél over de cijfers en niet over de mensen? Dat is toch raar, want zonder mensen zijn er geen cijfers. Daarom: welke twee generaties willen in Boerderij vertellen hoe zij hun samenwerking vormgeven? Op welke punten gaat het goed en waar gaat het stroef? En hoe lossen ze meningsverschillen op? Mail me persoonlijk of reageer onder aan deze weblog.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Henk

  Grappig....Al het tweede artikel over samenwerkingsverbanden tussen pa en zoon, en wederom blijft het oorverdovend stil.
  Geluiden die ik hier in de regio opvang, is dat het maar zélden uitstekend botert tussen een vader en zoon samen op één bedrijf!
  Ook bij ons, pakweg 20 jaar terug, was het niet veel anders.
  Oplossing? Je biezen pakken en een half jaar ergens anders je boterham gaan verdienen! Ieder ff gaarkoken in het eigen sop!
  Na een half jaar ben ik teruggekomen en ging het wél!!

Of registreer je om te kunnen reageren.