Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Veel wintertarwe op komst

De Europese akkerbouwers zetten massaal op de wintertarwe in. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het EU-areaal wintertarwe met 6 tot 8 % is gegroeid. Nederland blijkt zelfs boven het EU-gemiddelde te zitten met een uitbreiding van het wintertarweareaal met 10 %. Volgens het productschap Granen, Zaden en Peulvruchten groeit het areaal wintertarwe in de EU dit jaar voor het eerst sinds 2004. Dit jaar is overigens de stijging groter dan vier jaar geleden. De oplopende beursnoteringen in Parijs en Chicago lijken akkerbouwers gelijk te geven in hun keuze voor wintertarwe. De januari-, maart- en mei 2008-noteringen in Parijs zitten allemaal nog steeds in de lift en stonden afgelopen week royaal boven de €250. Ook voor augustus en november 2008 staan de noteringen al boven de €210. Ook Chicago zit weer in de lift, de reden is de verwachting dat het tarweareaal in de VS onder druk komt te staan door de snelle prijsstijging van sojabonen.

Prognose:

Stijgend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  goede perspectieven voor akkerbouwers,het mag ook wel eens een keer

 • no-profile-image

  bert

  lees dit maar eens, dan vraag je toch af;
  hoelang blijven de prijzen hoog?
  de economie in amerika loopt niet goed, dan zullen ze geen geld blijven pompen in deze onzin.
  IMF somber over biobrandstof
  Volgens een rapport van het IMF zijn op dit moment maar weinig biobrandstoffen economisch concurrerend met conventionele brandstoffen. Enige uitzondering is Braziliaanse bio-ethanol uit suikerriet.

  Volgens het halfjaarlijkse rapport van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) kan Brazilië bio-ethanol produceren voor een kostprijs van 23 tot 29 dollarcent per liter. Dat is goedkoper dan de kostprijs van een liter benzine, die (bij een prijs van 65 dollar per vat olie) minimaal 35 dollarcent bedraagt. Ethanol uit suikerriet veroorzaakt bovendien per gereisde kilometer minder broeikasgassen dan andere soorten ethanol.
  Alle andere methoden om ethanol te maken, kunnen volgens het IMF niet concurreren met benzine. De ethanol die in de VS gemaakt wordt uit maïs kost minimaal 40 dollarcent per liter. In Europa kost een liter ethanol uit tarwe 59 dollarcent per liter en ethanol uit suikerbieten kost 76 dollarcent. De productie van ethanol uit cellulosehoudend afval kost 71 dollarcent per liter. Deze technologie staat bovendien nog in de kinderschoenen.

  Gesubsidieerd
  In hetzelfde rapport staan ook bevindingen over biodiesel. Zo stelt het IMF dat alleen de Indiase biodiesel van de jatropha-boom misschien kan concurreren met gewone diesel. Volgens het IMF kost diesel circa 41 dollarcent per liter. De kosten van een liter jatropha biodiesel variëren nu van minimaal 40 tot maximaal 65 dollarcent. Biodiesel uit soya kost in de VS 66 dollarcent. De Europese biodiesel uit raapzaadolie kost 87 dollarcent per liter. In Indonesië en Maleisië wordt massaal regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmbomen die biodiesel leveren voor een kostprijs van 54 dollarcent per liter.

  Het IMF waarschuwt ook voor het negatieve effect dat de productie van ethanol uit maïs heeft op de mondiale prijzen van zuivelproducten, granen en vlees. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat in 2010 dertig procent van de Amerikaanse (gesubsidieerde) maïsoogst gebruikt zal worden voor de productie van (wederom gesubsidieerde) ethanol; in 2006 was dit nog 14 procent. De maïsprijs is in de afgelopen twee jaar verdubbeld.

  Bron: Technisch Weekblad, Teake Zuidema, 03-11-2007

Of registreer je om te kunnen reageren.