Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt verwacht veel van de afzet

Ondanks de rustige markt van de afgelopen weken blijft de stemming binnen de uiensector heel positief. Dit vertaalt zich ook in de noteringen die heel stabiel blijven. Voor alle beursnoteringen geldt dat deze zich de laatste twee maanden nauwelijks hebben bewogen. Grofweg gezegd ligt de marge waar binnen de prijzen zich bewegen tussen de €8 en €9. Er is bijna geen prijsverschil tussen de 30 % grof en de 60 % grof te bespeuren geweest in deze periode.
Het prijspeil is ingegeven door het matige aanbod van uien in combinatie met de niet al te explosieve vraag. Telers hebben er vertrouwen in dat de prijs in de komende periode zal gaan aantrekken. Daarom is er absoluut geen haast om tegen de huidige handelsprijzen te leveren en blijven de uien in de schuur.
Tot de eerste helft van november laten de exportcijfers cijfermatig een goed beeld zien. T/m week 45 komt de totale export uit op 250.663 ton. Hiermee doet 2007/08 het vergeleken met voorgaande jaren helemaal niet slecht. Ten opzichte van 2006/07 loopt de export zo’n 26.000 ton voor en ligt het huidige oogstjaar op hetzelfde niveau als de jaren 2003/04 en 2005/06.
Overigens mag hieraan nu nog niet al te veel waarde gehecht worden. Het exportseizoen duurt nog lang. Zo was het oogstjaar 2006/07 met 845.959 ton een absolute topper, terwijl het tot begin november matige cijfers liet zien. De laatste weken lijkt de export wat meer onder druk te komen. Bestellingen van grote afnemers als Rusland en Afrika lijken wat terug te lopen.

Prognose:

Gelijkblijvend.

Of registreer je om te kunnen reageren.