Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

‘Hij houdt niet van je’

Trouwen op huwelijkse voorwaarden. Heel logisch, maar kennelijk niet voor boeren. Het ligt nog steeds gevoelig.

Ze waren pas getrouwd. Een boer en een verpleegkundige. Op huwelijkse voorwaarden natuurlijk. Dat had flink stof doen opwaaien in de familie en de buurt. Want wie op deze manier huwt, ziet ergens toch de bui hangen en durft het risico niet aan. ,,Hij houdt niet echt van je”, had een buurman gezegd.

Het ligt nog steeds gevoelig. Trouwen op huwelijkse voorwaarden wordt nog altijd een beetje als nep gezien. Zeker in de agrarische wereld. Maar als John de Mol zou gaan trouwen, dan keek geen mens ervan op als hij zijn partner buiten het bedrijf hield. Dat heeft met liefde niks te maken. Wel met geld. Mocht het tot een scheiding komen, dan heeft de ex immers recht op de helft van de poet en is het bedrijf naar de ratsmodee.

Heel logisch, maar blijkbaar niet voor boerenbedrijven. Daar wordt je kennelijk nog geacht in gemeenschap van goederen te trouwen anders ‘houdt hij niet van je’. Daar wordt trouwens bij vergeten dat huwen in gemeenschap van goederen niet alleen inhoudt dat de helft van de buit voor de partner is. De helft van de schulden is dat ook. Bij iemand die dat zijn partner wil aandoen, kun je wat mij betreft meer twijfel hebben dan wanneer iemand op huwelijkse voorwaarden trouwt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  echtgenoot en boer

  Trouwen op huwelijkse voorwaarden moet voor een boer de normaalste zaak van de wereld zijn. Wij zijn bijna 25 jaar geleden getrouwd op huwelijkse voorwaarden(en nog steeds gelukkig getrouwd) wat voor ons beiden geen discussiepunt was maar gewoon een voorzorgsmaatregel. De Rabobank probeerde dit te saboteren door ons onder druk te zetten door mijn vrouw een akte te laten tekenen dat bij een eventueel bankroet mijn vrouw ook garant stond voor mijn schulden. Toen de relatiebeheerder met deze akte bij ons kwam hebben wij hem voor de keuze gesteld: Je vernietigd deze akte en stelt deze vraag nooit weer aan ons of wij zeggen de relatie met de Rabobank op.
  Van dit antwoord schrok de man nogal, maar de vraag is nooit weer aan ons gesteld.
  Later hoorden wij van kennissen dat deze methode nog altijd in zwang is.
  Dus jonge mensen: Laat jullie niet door een bank overtroeven maar sta op je recht als klant.

 • no-profile-image

  Henk

  Raar verhaal weer, Margreet... Mensen kijken er juist de laatste deccenia van op wanneer men in het (agrarische) bedrijfsleven NIET onder huwelijkse voorwaarde trouwt...

 • no-profile-image

  boer

  IK ben het helemaal met jou eens Margreet. Als je gek op elkaar bent dan moet die huwelijkse voorwaarden geen punt zijn, het is gewoon een stuk zekerheid voor beiden. Ik wil nog wel zeggen waneer je op huwelijkse voorwaarden trouwd zorg er dan wel voor dat elk jaar wordt afgerekendt.

 • no-profile-image

  johan

  Ik heb een melkveehouderij en trouw volgend jaar op huwlijkse voorwaarden. En we waren het direct met elkaar eens, Uiteraad houden we gewerkte uren bij van meewerkend partner en verekenen dit aan het einde van het boekjaar.

 • no-profile-image

  Harry

  Tja, hier slaat de maagd Maria van Boerderij toch wel even de plank mis.... Ik ken geen boer die de afgelopen 20 jaar in gemeenschap van goederen getrouwd is...

 • no-profile-image

  ger

  Magreet,
  Hoe denk je dat de rest van de familie reageert als de schoonzus er met de helft van de boerderij vandoor gaat.!

 • no-profile-image

  a nonymus

  in welke eeuw leeft dat meisje of zit ze om een verhaaltje verlegen. wel ver achter de markt aan geschreven. al meer dan 25 jaar getrouwd met dezelfde vrouw en zonder enige discussie niet in enige goedrengemeenschap of man-vrouwmaatschap. ze heeft zelf een eigen bedrijf en dat staat ook nog op 2 poten. fisc erg leuk, maar gemakkelijker wordt het er allemaal niet op. en nu de cyfersenlettersfolklore

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.