Akkerbouw

Achtergrond 27 reacties

Verburg verliest gezicht bij zwijnen

LNV en provincie Gelderland zijn teruggefloten: de rechter heeft de toestemming voor drukjacht op wilde zwijnen voor 2 weken geschorst.

Respijt voor de Veluwse wilde zwijnen: de Amsterdamse bestuursrechter heeft de Faunabescherming en eigenlijk de hele dierenbeweging zojuist gelijk gegeven en de drukjacht nog even verboden. De komende 2 weken, vanaf vandaag, is de toestemming van de provincie Gelderland voor die omstreden jacht nog geschorst. Voor wat daarna gebeurt, ligt de bal volgens de rechtbank bij die provincie.

Eerder had de provincie Gelderland daartoe de lichten op groen gezet, en LNV had de provincie eenmalig voor zo’n drukjacht toestemming verleend. Lees over deze uitspraak en deze uitspraak.

Riskant verkeer door zwijnen

Veel burgers en boeren op de Veluwe zullen hier denk ik niet zo blij mee zijn. De verkeerssituatie is daar met name in het duister riskant geworden; zo veel zwijnen lopen er rond. Ze woelen de boel ook om, ik schreef er in vorige blogs al over.

Afgang voor Verburg

De uitspraak van de rechter mag een triomfje zijn voor de dierenbeweging, ze komt daarmee ook neer op gezichtsverlies voor Gelderland maar zeker ook voor minister Gerda Verburg. Want de rechter vindt de toestemming voor drukjacht in brede zin onvoldoende onderbouwd.

En ook als formeel correct tot drukjacht was besloten, wat de rechter dus niet vindt, twijfelt de Amsterdamse rechtbank met de dierenbeweging ook nog eens aan de effectiviteit van de drukjacht.

Nou deed Gerda Verburg dus eens een flinke beleidsdaad met haar toestemming voor jacht, is het weer niet goed. Geen opsteker, lijkt me. Ik hoor zojuist dat LNV nog vandaag met een reactie komt. Ik ben benieuwd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kubelink

  Even twee quotes van Joost Beekman: "En ook als formeel correct tot drukjacht was besloten, wat de rechter dus niet vindt . . . " en "Nou deed Gerda Verburg dus eens een flinke beleidsdaad met haar toestemming voor jacht, is het weer niet goed."
  Beekman vindt dus zelfs na zo'n glasheldere uitspraak schijnbaar nog steeds, dat de rechter de mogelijkheid had om de woorden 'formeel correct' en 'drukjacht' met elkaar te verenigen (zo getuige quote 1). Plus hij noemt de toestemming van de jacht door Verburg niet eens zomaar een beleidsdaad, maar nog een flinke ook (zo getuige quote 2).
  Joost weet het als 'expert' natuurlijk weer beter dan een rechter die gewoon wel de tijd neemt om alle voors en tegens van twee kanten aan te horen. Maar goed dat deze rechter heeft gekeken naar de juiste argumenten en (gelukkig) niet naar allerlei misplaatste emoties.
  Goh, nu is de rechter ook al niet overtuigd van de noodzaak van drukjacht. Ra, Ra, hoe zou dat nou komen? Neemt de jagerslobby toevallig steeds een waardeloze advocaat in de arm?
  Voor de stijfkoppen: Zou het dan wel niet heel misschien toevallig zo kunnen zijn dat de argumenten voor de jacht keer op keer een heel klein ietsiepietsie te weinig steekhoudend zijn.
  Nou ja, Joost vindt blijkbaar gewoon van niet (punt!). Tsja, als je al zo’n arrogante houding aanneemt, dan vraag je er eigenlijk om om eens flink op je muil te gaan. Net als minister Verburg nu volledig terecht is overkomen.
  By the way, de uitspraak van de rechter is helemaal geen 'triomfje voor de dierenbeweging', maar niets meer dan een triomf voor het intellect. Als alle 'verslagenen' nou eens wat kritischer naar hun eigen houding t.a.v. wilde natuur zouden durven kijken, dan krijgen we hopelijk wellicht ooit nog eens wat intellect erbij in die kringen. Daar is zeker de laatste jaren met name bij de LNV-top een ernstig gebrek aan.

 • no-profile-image

  hans

  Kubbelink! Joost Beekman mag zijn mening geven! Daar is zo`n weblog voor. En als het je niet zint... flikker op en ga een ander lastig vallen met van die politiek correcte onzin.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Sorry Hans,
  Politieke correctheid komt niet voor in mijn vocabulair, omdat ik simpelweg niet aan politiek doe. Gerechtigheid is voor mij het belangrijkste. Natuurlijk mag een collumnist zijn mening geven. Geen enkel probleem. Of zoals Foppe de Haan zegt: "Je moet naar zo'n persoon luisteren, je hoeft het alleen niet met hem eens te zijn". Beekman doet in mijn ogen nogal minachtend t.o.v. een gerechterlijke uitspraak. Mag ook, maar doe dat dan op basis van argumenten. Dat lijkt helaas te veel voor hem gevraagd. Net als jouw 'inhoudelijke' commentaar. Zoals ik al tegen enkele andere simpele zielen op deze site heb gezegd: een kind van 4 kan ook het woord "onzin" uitkramen, een volwassene komt met argumenten!

 • no-profile-image

  hans

  agrarische achtergrond lijkt me genoeg argumentatie om over dit soort zaken te praten

 • no-profile-image

  Kubelink

  Agrarische achtergrond??????
  Och, heb jij dat ook. Nou, dan weet je toch dat je als agrariër bij het faunafonds terecht kunt in geval van wildschade. Er komt een taxateur langs die de schade opneemt, waaruit vervolgens een vergoeding volgt. Et Voila: weg schade. Wat is dan nu jouw probleem of dat van boeren uberhaubt?

 • no-profile-image

  hans

  Dan hadden alle boeren al lang hun schadevergoeding in huis gehad... meneertje uit twente...
  Ps. weer mn laatste reactie... komt toch geen overeenkomst

 • no-profile-image

  tijger

  Kubelink meet met twee maten. Een wild zwijn afschieten mag volgens de wet nog niet. Maar als er nu een tijger op de Veluwe gesignaleerd zou zijn, die mooi de wilde zwijnen populatie op natuurlijke wijze zou kunnen reduceren. Dan werd die tijger zonder pardon en conform de wet zonder tussenkomst van de rechter op last van de overheid afgeschoten. En omdat een tijger op de Veluwe dus niet is toegestaan blijft er alleen maar over om dmv afschieten de populatie wilde zwijnen in toom te houden. Ik had van Kubelink een beetje meer kennis van de natuur verwacht.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Over kennis van de natuur gesproken!!!
  Een tijger op de Veluwe????? Oh wacht, of bedoel je jezelf, Tijger. Jij beweert dus dat een tijger mooi de populatie zwijnen op een natuurlijke wijze zou kunnen reduceren. Ha, ha, ha, dat mocht een tijger willen. Als je ook maar iets verstand had van de natuur was je niet met zo'n oliedomme opmerking gekomen. Ten eerste is een tijger uitheems en daarom dus al per definitie een soort die niet past bij onze fauna. Kijk dan eens eerst naar wolven, die hier wel thuishoren. Zelfs meerdere tientallen roedels wolven hebben nauwelijks vat op een zwijnenpopulatie van 2000 tot 6000 dieren. Een feitje: Bij een onderzoek naar het menu van Pools-Duitse wolven bleek dat ree ongeveer de helft van het menu beslaat, edelhert dertig procent en wild zwijn ongeveer vijftien procent. Kleinere dieren beslaan slechts vijf procent van het menu. Een gemiddelde roedel van ongeveer 10 dieren zal per dier ongeveer twee tot vier kg vlees per dag eten. Op jaarbasis eet een roedel wolven dus ongeveer 125 reeën, 30 edelherten, 5 wilde zwijnen en nog wat kleinere dieren. Ter vergelijking: Siberische tijgers (de grootste tijgersoort) hebben dagelijks minstens 9 tot 10 kilo vlees nodig om in het ijskoude klimaat van Siberië te kunnen overleven. Bij ons (waar het nauwelijks nog winter wordt) zal dat dus al een stuk lager liggen. Waarschijnlijk ongeveer dat wat 2 volwassen wolven nodig hebben. Een roedel wolven eet dus ongeveer net zoveel vlees als 5 tijgers. Als we er nu gemakshalve eens van uit gaan dat het percentage zwijn in het menu van wolf en tijger gelijk zijn, dan krijg je een grappige situatie. Als je dan alle Siberische tijgers die er vermoedelijk nog vrij op aarde rondlopen (circa 300) in de Veluwe zou loslaten, dan zouden ze dus hooguit maar 300 varkens op jaarbasis oppeuzelen. Voor dit geringe aantal heb je dus al 60 ROEDELS d.w.z. 600 hele wolven nodig! Kijk je daarbij naar het aantal wilde varkentjes dat er m.n. door goede mastjaren bijkomt, dan stelt zo'n club wolven al helemaal niets meer voor. Je snapt het hopelijk al wel, dat de populatie roofdieren bij het reduceren van een populatie zwijnen totaal geen zoden aan de dijk zet. Dat kan een roofdierpopulatie dus ook niet.
  Velen van ons leven nog steeds met de middeleeuwse onsmakelijke gedachte dat roofdieren de populaties van prooidieren kunnen terugdringen en dat sommige roofdieren daarom bestreden moeten worden als er minder prooidieren zijn. De roofvogelvervolging waarvan met name hier in Twente steeds weer allerlei walgelijke voorbeelden opduiken, is daar dan ook een triest voorbeeld van. Het is niets minder dan middeleeuwse barbaarsheid dat vooral ontstaat uit domheid, bijgeloof en foute overlevering (kritiekloos napraten). Buitengewoon pijnlijk voor jagers: In de periode 1981-1999 is, voorzover de WRN bekend, 31 keer proces-verbaal opgemaakt. De lijst van verdachten (ongetwijfeld niet compleet) omvatte 2 duivenmelkers, 1 sierpluimveehouder, 1 dader met onbekende achtergrond. De overige 27 verdachten/daders waren afkomstig uit de jachtwereld. Opmerkelijk voor een groep mensen die beweren dat ze niet voor hun plezier jagen maar om het wild te 'reguleren'.
  Het is dus juist de roofdierpopulatie die volledig afhankelijk is van de prooidierpopulatie. Ze zijn daarmee dus ook indicatoren voor een goede prooidierenstand. (Voorbeeld: door een goed muizenjaar zijn er dit jaar veel meer kerkuilen groot geworden. Stort de muizenstand in, dan daalt vanwege voedselgebrek ook het aantal uilen. De uilenstand reageert dus op de muizenstand en niet andersom). Roofdieren fungeren daarnaast als een wandelend medicijn voor een prooidierpopulatie. Ze weten vaak buitengewoon vakkundig het zwakste/ziekste dier er uit te halen (wolven kunnen o.a. aan de uitwerpselen van een hert ruiken of zien of het dier ziek is). Hiermee blijft de verspreiding van ziekten beperkt en de prooidierpopulatie gezond. Dat heeft dus totaal niets te maken met het terugdringen van het aantal prooidieren.
  Als je al met al ziet hoe moeilijk het voor een mens is om van 6000 zwijnen er in het veld ook maar 1 op te sporen (nog afgezien of je kunt vaststellen of het dier gezond is of niet) begrijp je toch gelijk dat het voor een jager onmogelijk is om ook maar iets van de rol van een roofdier over te nemen. De jacht in Nederland kun je dan ook nauwelijks beheer noemen.
  Snap je nou dat velen (dus ook jij, Tijger) geïndoctrineerd bent met een tot in den treure herhaalde leugen (nl. dat de zwijnenstand gereguleerd moet worden, omdat er geen natuurlijke vijanden meer zouden zijn in Nederland.) Het is gewoon massaal bedrog. Bijna iedereen gelooft er in, doordat vrijwel alle media het klakkeloos voor waarheid doorgeven. Dus nogmaals voor de stijfkoppen: De populatie zwijnen valt of staat met het voedselaanbod en niet met het wel of niet aanwezig zijn van natuurlijke vijanden.
  Tijger, het niveau van jouw opmerking is zo in en in triest dat het tegelijk te hilarisch is om niet op te reageren. En nota bene JIJ vraagt je af of IK wel kennis heb van de natuur? Ha, Ha, Ha, Ha, Ha......

 • no-profile-image

  tijger

  OK. beste Kubelink ,dat je over meer kennis van de natuur beschikt dan de gemiddelde Nederlander wil ik nu niet meer ontkennen. Maar dat een tijger een uitheemse diersoort is ontken ik wel. In ver verleden kwam de tijger in Nederland ook voor. Alleen de tijger is hier en in de rest van Europa uitgeroeid /uit verdreven. Dit vanwege de bedreiging van de tijger voor de paarden-, koeien-,varkens- enz,fokkerijen/houderijen.
  Dan het menu van een tijger. Wild zwijn hoort naast herten tot het hoofdmenu van een tijger. En dat een tijger prooidieren doodt alleen om van te eten, kan ook ontkent worden. Als een tijger er de kans voor heeft kan hij/zij wel tien wilde zwijnen per dag naar de andere wereld helpen zonder ze op te eten. Dat laat ie dan over aan andere dieren die in het kielzog van een tijger meetrekken. Van gier (komt hier ook niet meer voor) tot blauwe en groene vleesvlieg ( Waar de duizenden larven uit de op het kadaver gelegde eitjes in no time een kadaver oppeuzelen). En ja, de pas opgroeiende biggetjes kan een tijger ook wel allemaal bij moeder wildzwijn weghalen. Komt er ook minder uitbreiding van het wild zwijn populatie. Zo zal er met 300 siberische tijgers op de Veluwe weinig van de wilde zwijnenpopulatie overblijven denk ik. En even wat meer over een tijger. Dit ter begeleiding tot de eindconclusie van mijn verhaal.
  We noemen een tijger een roofdier. Maar een tijger is meer een selectiedier. Bij de dieren die een tijger bejaagd selecteerd een tijger voornamelijk op dieren die minder goed met hun ogen kunnen zien. En op gedrag van het dier binnen een kudde/roedel/troep/groep. Een tijger jaagt eerst een paar keer een "groep" dieren op voordat ie toeslaat. Na het opjagen weet een tijger welke dieren onderaan in de "pikorde" van die groep behoren. Waarna hij die uitgeselecteerde dieren daarna besluipt en vanuit een "hinderlaag" bespringt en om zeep brengt al of niet om op te eten. Daarmee levert een tijger een bijdrage aan "de fokkerij " van zijn prooidieren om ze daarmee in stand te houden. Een tijger is nu een maal gebaat bij een goede wildstand van zijn prooidieren, want dan pas kan hij overleven nietwaar. Hetzelfde wat ook leeuwen in Afrika doen. Alleen leeuwen doen dat in groepsverband en een tijger doet het solitair.
  Dus tijgers op de Veluwe kunnen wel degelijk de populatie van wilde zwijnen in toom houden.
  Je haalt de wolven ook naar voren die wide zwijnen als prooidier hebben. Maar wolven zijn ook "selectie" dieren. Zij bejagen voornamelijk hun prooidieren die met een verminderde long- maag- darmfunctie rondlopen die ook mede veroorzaakt kunnen zijn door besmettingen met long-,maag-,leverbot- en/of darmwormen die op hun beurt de gezondheid van een herkauwer/wild zwijn aantasten. En daarom wat meer over deze wormen. In de natuur hebben deze wormen de functie om er voor te zorgen dat b.v. herten en wilde zwijnen niet in een gebied van een tiental hectares blijven rondhangen. Maar genoodzaakt zijn om te trekken van gebied naar gebied. Anders vallen deze herten/wilde zwijnen ten prooi aan de cyclus van de ... wormen voornoemd. (cyclus is als volgd: de eitjes van ... wormen gelegd op gras en ander voedsel voor herten/wilde zwijnen worden dan met de voedselopname opgenomen. Eitje wordt larve in lichaam hert/wild zwijn, eet en volgroeit daar. Gaat daarna via en met de mest weer buiten het lichaam. Legt dan vervolgens weer eitjes op gras en ander voedsel, sterft dan of wordt b.v door de kievit of ander insect etende vogel opgegeten. Maar hert/wildzwijn gaat dan wel de nieuw gelegde eitjes van deze ... wormen wederom op eten. Maar nu X keer meer eitjes. En als hert/wildzwijn nu niet als de wiedeweerga naar een ander gebied trekt, komt hij/zij in een cyclus van deze wormen terecht. Waarbij na verloop van enige tijd er steeds meer wormen uit de steeds maar weer meer opgenomen eitjes in het lichaam van een hert/wild zwijn komen .En de vraatzucht van uiteindelijk heel veel ... wormen gaan de long-,maag- darm enz zo erg aantasten dat de dood van het besmette hert/wild zwijn er op volgt.
  Nu terug naar de Veluwe. De daar aanwezige wilde zwijnen hebben weinig tot geen mogelijkheid om weg te trekken. Proberen wel zoals nu steeds meer onbesmet voedsel te zoeken in tuinen of iets dergelijks. Gevolg zal uit eindelijk toch zijn dat de maag- darm- enz wormen bij deze wilde zwijnen op de Veluwe als het ware kermis zullen krijgen en besmettingsgevaar explosief zal doen stijgen. En als wij dan niet gaan ingrijpen zullen door de dodelijke cycli van deze ... wormen binnen niet al te lange tijd de populatie van de wilde zwijnen van zelf drastisch gaan verminderen. Komt echter wel bij dat de wilde zwijnen op de Veluwe nu ook een besmettingsbron van wormen vormen voor het veevoer van de boeren rond de Veluwe. Geheid dat deze boeren meer kosten zullen moeten maken om met dure wormmiddelen hun eigen vee van wormbesmettingen te vrijwaren. En misschien best kans hebben vee door wormbesmettingen te verliezen.
  Zo kan naar mijn idee de huidige populatie van wilde zwijnen op de Veluwe dus niet blijven bestaan.
  Of een stelletje tijgers op de Veluwe loslaten of de jacht toestaan lijkt me geen overbodige luxe. Of ben ik nu oliedom.

 • no-profile-image

  boer

  goeiendag zeg. jullie kunnen beter een avond aan tafel discuseren. misschien kom je er dan uit.
  1 ding is zeker, er moet eerst een dodelijk ongeluk komen en dat gebeurt er wat aan dit probleem.
  is nuchter denken nou zo moeilijk.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Ha die Tijger,
  Ik ben oprecht blij dat er eens iemand op een inhoudelijke manier ingaat op mijn verhaal. Mijn respect daarvoor. Heel aardig verhaal trouwens van die wormen. Je laat hiermee goed zien hoe een EHS juist ook erg nuttig kan zijn voor veehouders. Immers, migratie is voor wilde dieren een middel om problemen met wormen te voorkomen. Gezonder en minder besmet wild betekent dus voor de boer dat zijn vee ook minder risico loopt op besmetting. Toch denk ik dat je er bij de status van de tijger in Nederland naast zit. Wanneer een tijger volgens jou geen exoot is, dan kan het in alle andere gevallen alleen maar een soort zijn met een inheemse status. Dat is in dit geval dus niet zo. De status kan wel, maar hoeft in principe niets te zeggen over de oorspronkelijke herkomst van de soort. Een dier wordt als inheems beschouwd als hij voorkomt op de lijst van beschermde inheemse diersoorten, zoals daar in de Flora- en Faunawet naar verwezen wordt. Zo zijn alle van nature in Nederland voorkomende zoogdiersoorten beschermd m.u.v. enkele expliciet in de wet genoemde niet beschermde inheemse soorten (zwarte rat, bruine rat en huismuis). Kijk ik nou vervolgens op die lijst, dan zie dat daar maar twee beschermde inheemse katten (Felidae) op voorkomen. Te weten de wilde kat (Felis silvestris) en de Euraziatische lynx (Lynx lynx). Ik kan dus niet tot jouw conclusie komen dat een tijger inheems is.
  Dat tijgers bij ons (volgens jou) zijn uitgeroeid vanwege "de bedreiging van de tijger voor de paarden-, koeien-,varkens- enz,fokkerijen/houderijen" verbaast mij echt totaal. Waar heb je dat vandaan? Als je spreekt over veefokkerijen en veehouderijen durf ik toch niet echt vele eeuwen terug in de tijd te denken.
  En trouwens gieren komen hier zeker nog wel voor. Monniksgier en vale gier staan gewoon op de lijst en beide zijn de afgelopen jaren in Nederland waargenomen. Beetje jammer dat de eerste niet wist dat hier de treinen geel zijn en over het vlakke polderland wat harder rijden dan in de Pyreneeën. Van daaruit kunnen deze vogels door een groot deel van Europa zwerven.
  Verder: de argumenten voor jouw mening dat 300 Siberische tijgers al die zwijnen op de Veluwe wel baas kunnen, houden echt geen stand. Ten eerste jagen tijgers niet alleen op zwijnen. Nee sterker nog: bij voorkeur liever niet, wanneer er ook makkelijker prooi in de aanbieding is. Een tijger is een fors beest dat veel voedsel nodig heeft. Ze zullen daarvoor regelmatig jagen op ree en edelhert. Die voorkeurskeuze komt ook vooral voort uit het feit dat een volwassen zwijn een formidabele tegenstander en dus een zeer riskante prooi is. Een zwijn zal altijd met gevaar voor eigen leven zichzelf of de biggen beschermen. Dat doen ze doorgaans met een enorme agressie en met een set vlijmscherpe slagtanden. Dat is vele malen riskanter dan bijvoorbeeld een 'edelhinde'. Gewond raken betekent in de natuur vaak je doodvonnis. Als je bekijkt dat een tijger maar in 1 op de 10 jachtpogingen succesvol is, kun je wel nagaan dat verzwakking als gevolg van een wond de hongerdood kan betekenen. Met zo'n matig jachtgemiddelde (1:10) verbruikt een groot beest als een tijger een hoop energie. Omdat hij aardig wat voedsel nodig heeft zal hij zijn prooi dan ook zorgvuldig uitkiezen. Dat selectieve dus, wat je zelf ook al aangaf. Hij heeft dus niet zomaar eventjes tijd over om her en der voor de fun wat biggetjes te mollen. Al zou dat het geval zijn, van die kleintjes overleven er om allerlei uiteenlopende redenen toch maar een paar het eerste jaar. Dat is nu ook nog gewoon zo. Daar haalt een tijger zijn winst in het terugdringen van de zwijnenstand dus niet. Hij moet dan al met volwassen zwijnen aan de slag. En we weten dus nu dat volwassen zwijnen behoorlijke risico's opleveren. Die tijger zal daar gek zijn? Hij zoekt wel iets veiligers. Dus als zelfs de krachtigste katachtige het niet gauw aandurft om het tegen een leger zwijnen op te nemen, welke natuurlijke rover kan dat dan wel? Geen enkele, is het antwoord. Het is dus o.a. daarom dat in de natuur de zwijnenstand niet afhangt van het voorkomen van roofdieren, maar zich aanpast aan het voedselaanbod. Dus, waarom we nu volgens jou de jacht op wilde zwijnen op de Veluwe moeten toestaan is mij nog steeds een raadsel.

 • no-profile-image

  boer

  kubbelink, dus als wij de zwijnen kwijt willen, dan moet er dus een hele strenge winter komen, en dan moeten we die beesten dus niet bij voeren.
  we kunnen de beren ook verdoofd castereren, dan fokken ze ook niet meer en word het ook van zelf minder.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Als wij de zwijnen kwijt willen dan moeten we massaal drijfjachten gaan houden en alles afschieten. Beren hoeven we helemaal niet te castereren, laat staan verdoofd. We schieten ze gewoon af. In Europa, Amerika, Azië, wat moet je ermee? Simpel toch? Laten we dat ook doen met duiven, mussen, hazen, konijnen, muizen, insecten, enz. Die veroorzaken ook soms 'schade' aan gewassen en spelen totaal geen rol in ons ecosysteem. De kogel of gif d'r op en weg ermee. Het ecosysteem draait om 'ons'. De rest is 'vulling'. De mensheid kan heel goed zonder dieren. Laten we vooral alle dieren op de wereld afmaken die soms wat snoepen van de gewassen die op 'onze' grond staan. Dat is toch beter, of niet soms? Onze gewassen zijn helemaal niet afhankelijk van dieren, dus die beesten hebben niks te zoeken op 'ons' terrein, toch? De hele wereld is van 'ons'. Wat doen dieren hier eigenlijk nog? Belachelijk, ze zouden verboden moeten worden!!! En zo gauw dat eenmaal bereikt is, leven we nog lang en gelukkig ..........toch?

 • no-profile-image

  boer

  jij zegt het! je zit hele verhalen af te steken hoe het niet moet, maar zoek dan een oplossing voor het probleem op de veluwe!
  of moeten we alle wegen daar maar afzetten en de mensen maar zeggen dat
  het de natuur is.
  dit is gewoon uit de hand gelopen en daar moet wat aan gedaan worden.
  oja ik woon ook kort aan de Duitse grens, in twente.
  ik heb hier nog geen zwijn gezien.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Ooit gehoord van het Agelerbroek. Ook in de Engbertsdijksvenen zijn de laatste jaren sporen aangetroffen, en op nog een aantal plaatsen. Trouwens, jij leest mijn reacties zeker half en leest alleen datgene wat je lezen wilt? Als je een beetje hebt opgelet had je kunnen lezen dat ik heb gepleit voor betere afrastering. Dat is helemaal niet zo problematisch, hoor. Er is alleen geen enkele wil om iets anders te doen dan schieten. Sterker nog, er zijn mensen die heel graag eens een zwijn schieten. Zij hebben belang bij overlast door zwijnen. Overlast betekent een vergunning voor het schieten van zwijnen. Dus maken ze openingen in afrasteringen e.d. Dat ze daarbij mensen in gevaar brengen deert ze blijkbaar niks. Als ze hun 'hobby' maar kunnen uitoefenen.

 • no-profile-image

  Tijger

  Hallo Kubelink. Best aardig dat we op deze weblog mekaar het vuur aan de schenen leggen over het onderwerp natuur. We hebben duidelijk een verschillende kijk op de natuur. Je hebt nogal gereageerd op deze weblog. En zal proberen te reageren op een samenvatting daarvan. Begin maar weer met de tijger. Wel wat gemakkelijk om te zeggen dat wanneer het in de flora- en faunawet staat dat een tijger een uitheemse diersoort is ,en dat het dan ook zo is. De natuurwet heeft een andere visie. Gezien de functie die een tijger in de natuur vervult, "MOET" deze in Europa voorgekomen hebben toen Europa nog dunbevolkt was. Meerdere redenen daarvoor. En ééntje daarvan is om te voorkomen dan er teveel wild zou rondlopen met wormbesmettingen. Anders zouden de Batavieren allang uitgestorven zijn voor ze Nederland hadden bereikt. Dit vanwege de wormbesnettingen die ze dan zelf opgelopen zouden hebben wanneer ze na de jacht op wild deze opgegeten hadden. Denk maar niet dat ze in die tijd het vlees van het wild zo zorgvukdig braden zoals wij dat nu doen, met elek.kookplaat of gasstel, compleet met wasemkap. Mijn grootouders vertelden me wel eens dat in de tijd van hun grootouders het voorkwam dat mensen last konden hebben van wormen. Lintworm is een bekende daarvan. De tijger is en blijft dan ook een dier dat bij uitstek voorkomt (preventief) dat er een overpopulatie van wild in zijn gebied komt. En daardoor minder wormbesmettingen. Mochten er dan al dieren met wormbesmetting aanwezig zijn dan mogen de wolven in actie komen om de dan nog met wormen besmette dieren op te ruimen. Zodat de Batavieren hun bejaagde dieren zo goed als wormenvrij konden opeten. Dus de tijger had een groot nut in de tijd van de Batavieren. En zeg nou zelf ,ooit wel gehoord dat in de leefgebieden van de nu nog levende tijgers, overpopulatie van de wildstand voor komt? Nu maar weer terug naar de Veluwe. Overpopulatie van wilde zwijnen is nu wel duidelijk. Wormbesmettingen kunnen niet uitblijven. En dat is niet alleen een bedreiging voor de wilde zwijnen maar nog meer voor de aanwezige herten op de Veluwe. Herten van allerlei soort zijn zeer gevoelig voor wormbesmettingen. En wat kan er dan verwacht worden volgende voorjaar. Her en der dode wilde zwijnen geveld door de wormen en in de zomer tot onsteltenis ontdekken dat de hele populatie van herten is uitgestorven. Ook geveld door wormen die verspreid zijn door de wilde zwijnen. Onaanvaardbaar risico wordt er nu gelopen. Wormbesmettingen zijn in de winter wat minder, maar schiet in alle hoeken en ook in het midden van de Veluwe maar een paar wilde zwijnen neer. Om ze daarna naar de gezondheidsdienst van dieren te sturen en ze te laten onderzoeken op de aan wezigheid van wormen. Dan weten we in ieder geval of het urgent is om alleen al vanwege een wormbemetting actie te ondernemen.
  En zeg nou zelf als je een wild zwijn was. Welke dood zou jij dan verkiezen. Een lange lijdensweg door een worm bemetting, een dood door de kogel met risico als aangeschoten wild verder te moeten of de snelle dodelijke beet van een tijger. Nou ik wist het wel. In mijn ogen is verkiezen voor de dood van een dier met een lange lijdensweg vanwege een wormbesmetting je reinste dierenmishandeling. Zo heb ik ook een opvatting daarover bij de konikspaarden en hekrunderen in de Oostvaardersplassen in zuidelijk Flevoland. Ik weet niet hoe groot de oppervlakte van de Oostvaarderplassen is en ook het aantal konikspaarden en hekrunderen niet. Maar als daar het aantal aanwezige dieren doormiddel van wormbesmettingen gereguleerd wordt, is dat wel dierenmishandeling. Je laat toch geen dieren met een lange lijdensweg doodgaan. Doordat ze van binnen door wormen worden opgevreten? Kom nou.
  En dan die afrasteringen. Je gaat toch niet de weilanden en je boerderij als een vesting afrasteren.Dan heb je tweemaal zou lang werk met je dagelijkse werkzaamheden. Elke keer maar weer hek open, hek dicht. Onwerkbaar. En dat er openingen in de afrasteringen op de Veluwe worden gemaakt om een schietvergunning te verkrijgen vindt ik wat goedkoop. Iedereen kan de afrastering kapot gemaakt hebben.

 • no-profile-image

  boer

  tijger je hebt helemaal gelijk.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Dag Tijger,
  Jouw laatste zinnetje klopt, dat ontken ik ook niet. Ik zeg alleen dat er bepaalde mensen zijn die er ook overduidelijk een belang bij hebben. Door de vaak afgelegen locatie van de rasters (langs de autobaan bijvoorbeeld) is het niet waarschijnlijk dat het zomaar wat kwajongensstreken zijn. De kids zoeken in of dichtbij de bebouwde kom wel ergens een plekje uit om wat af te breken. Als hun 'breekwerk' immers maar zichtbaar is voor veel andere mensen, want dan krijgen ze aandacht en voelen ze zich belangrijk. Het ligt dus weldegelijk voor de hand wie er verantwoordelijk is voor het 'breekwerk' op de Veluwe. Verder houdt je weer een aardig betoog dat tijgers hier wel geleefd moeten hebben, alleen nu maak je het wel heel 'fraai'. Nu beweer je zelfs dat de batavieren samenleefden met tijgers? Dus tussen ca. 50 vChr en 250 na Chr. moeten hier nog tijgers rondgelopen hebben volgens jou. Je wordt steeds duidelijker in je geschiedenislessen, maar in mijn ogen ook hoe langer hoe ongeloofwaardiger. Dat prachtige verhaal is nu nog niet meer dan gewoon een hypothese van jou: Het zou in jouw ogen zo kunnen zijn gegaan. Leuk, maar waar zijn de harde bewijzen? Als tijgers hier nog tot zo kort geleden hebben geleefd dan moeten er toch gewoon sporen van zijn gevonden? Dat is pas bewijs! Een dier inheems noemen omdat jij vermoedt dat het hier mogelijk voorkwam om de wormen te bestrijden, is natuurlijk niet erg overtuigend. Welke onderzoeken (rapporten) onderschrijven die wormentheorie van jou en welke tijgersporen zijn er ooit hier gevonden?
  En overigens de begrippen 'inheems' en 'exoot' zijn net als de term 'ingeburgerd' kwalificaties die door mensen zijn opgesteld. Een soort krijgt een bepaald soort kwalificatie wanneer het aan een aantal criteria voldoet die wij daaraan stellen. Niks natuurwetten en dus ook helemaal niet 'goedkoop'! Het woord 'overpopulatie' is overigens ook zo'n menselijke kwalificatie. Dus nee, in de onaangetaste natuur bestaat de term 'overpopulatie' helemaal niet. De natuur lost alles gewoon zelf op. Bijvoorbeeld door sterfte op grote schaal als gevolg van voedselschaarste. En dat is helemaal niet zielig, want het komt al voor zo lang het leven op aarde bestaat. Met name in strenge winters gebeurt dat hier met populaties van een hele waslijst aan diersoorten. Het meeste zien we alleen niet. Massale hongerdood komt dus niet alleen voor bij de herten in de Oostvaardersplassen, waarbij het voor het grote publiek toevallig wel zichtbaar (en daarom ineens shockerend) is. De ijsvogelpopulatie bijvoorbeeld, wordt bij een strenge winter net zo goed getroffen door een massale hongerdood omdat de beken dichtvriezen. Dan is er in hun beperke foerageergebied geen vis meer beschikbaar en worden ijsvrije foerageergebieden verder naar het zuiden tot de dood verdedigd door rivalen. Dus ook hier geld dan 'Survival of the fittest'. Toch heb ik in de strenge winter van 96/97 niemand horen jammeren over het bijvoeren van de ijsvogels die toen bijna uitstierven in ons land. Dat gejammer was ook helemaal niet nodig, want nu zo'n 11 slappe winters later is de populatie weer sterker dan ooit. Dit natuurlijke proces vindt dus ook plaats bij een populatie edelherten in de Oostvaardersplassen en als we niet bijvoeren ook bij wilde zwijnen op de Veluwe. Een menselijke term als 'wreed' is voor zo'n natuurlijk proces dan ook misplaatst. Het is dus ook niet verrassend dat de rechter hier steeds opnieuw naar oordeelt. SBB werd bij de O'plassen in het gelijk gesteld en nu wordt de Faunabescherming op ALLE punten in het gelijk gesteld wat betreft het besluit over de drukjacht. Zou het niet heel toevallig zo kunnen zijn dat de rechter de uitleg van de echte ecologie-experts geloofwaardiger vindt dan het emotionele gejammer dat de leken steeds weer uitkramen? En zou dat weer niet kunnen komen doordat de ecologie-experts donders goed weten waar ze het over hebben? En nog iets: volgens mij heb jij ernstige leesproblemen. Ik ben nl. heel duidelijk geweest over vergoedingen voor wildschade aan landbouwgewassen. Je hoeft als boer helemaal niks af te rasteren als je alle schade vergoed krijgt! Dus houd nou eens op met het gezeik over iets dat eigenlijk geen probleem is.

 • no-profile-image

  tijger

  Hallo weer Kubelink. We moeten maar eens wat dieper op de zaak in gaan. Dat in de natuur de problemen zichzelf oplossen, er bij voedselschaarste massaal dieren dood gaan, en het motto "survival of de fittest" ga ik ook niet ontkennen. Waar ik wel meer de nadruk op wil leggen is, dat dieren in de natuur een functie en een taak vervullen, alsook een doel nastreven. Zolang er dieren op onze aarde voorkomen streven dieren maar naar één doel. Uitbreiding van hun leefgebied. Zo ook de wilde zwijnen. Zij streven naar uitbreiding van het bosgebied , hun leefgebied. Daarom wroet een wild zwijn ook veel in de grond,niet alleen om voedsel te zoeken maar ook om een zaaivoor te maken voor boomzaden. Wat dieper in de grond kiemen boomzaden nu eenmaal beter dan boven op of licht in de grond. En daarmee vergroot een wildzwijn de kans dat er weer nieuwe bomen kunnen groeien. Als het wilde zwijn dat trucje aan de rand van een bos toepast bestaat er kans dat ook daar weer bomen gaan groeien. En het bos in grootte toeneemt en daardoor ook het leefgebied van een wild zwijn. Dat is dan ook de taak die een wild zwijn in de natuur vervult: Onderhoud en als het effe kan uitbreiding van het bosgebied. Een soort tegenhanger van het wilde zwijn is het dan hert. Een hert streeft ook op zijn manier naar uitbreiding van zijn leefgebied. Struikgewas en open plekken in en rond het bos. Hoe meer open plekken en struikgewas in en rond een bos . Hoe groter het leefgebied van een hert. Zet je daar nu weer een rund naast. Dan streeft die weer naar uitbreiding van graslanden. Zijn leefgebied. Het eerste wat koeien in de wei dan ook doen is alles wat naar struikgewas ruikt opvreten en daarmee opruimen. En nadat je in het voorjaar een stier naar buiten jaagt is het het eerste wat ie dan doet, jonge boompjes knakken. Niet alleen om daarmee stoer te doen ,maar ook alsof hij wil zeggen: Hier geen bomen, ik wil hier gras! Deze dieren, wild zwijn, hert en rund zijn voortdurend in competitie vanwege uitbreiding van ieders leefgebied. En dan hangt het van de bodemgesteldheid af wie de meeste kansen krijgt. En welke rol spelen maag- darm-long-en dat soort wormen nu. Zij verplichten rund, hert en wild zwijn om in elkaars leefgebied rond te struinen. Zij moeten daardoor voortdurend van gebied naar gebied trekken. En daarmee verspeiden ze ook de zaden die ze in eigen leefgebied samen met voedsel hebben opgenomen. Wild zwijn, hert en rund zijn eigenlijk niets anders dan wandelende zaaimachines. De ...wormen voornoemd zorgen er tevens voor dat hert, rund en wild zwijn ook weer niet te lang in elkaars leefgebied kunnen rondstruinen. Want dan vallen ze ten prooi aan de dodelijke cicli van deze wormen. Dus de natuur heeft er voor gezorgd dat in de strijd om elkaars leefgebied tussen rund, hert en wild zwijn deze strijd wel zo eerlijk mogelijk plaats vind. En één daarvan niet de overhand krijgt. Vandaar dat ik het ook zo gek niet vind dat er in een ver verleden tijgers in Nederland hebben geleefd. Om er dan voor te zorgen dat rund, hert en wild zwijn zich wel aan de regels houden omtrent de stijd van elkaars leefgebied. Daarnaast ben ik daarom bezorgd over het aantal wilde zwijnen op de Veluwe. Zij vormen nu een bedreiging voor de aanwezige herten op de Veluwe van wege worm besmettingen. De kans bestaat dat het motto van "survival of the fittest" wel eens niet meer op de herten van de Veluwe toegepast hoeft worden. Omdat ze dan al eerder door wormbesmettingen geveld zijn. Maar goed het oordeel van de rechterlijke macht in Nederland over afschieten van een deel van de wilde zwijnen is anders dan de mijne. En zal mij daar ook wel bij neerleggen. Alleen wel mijn mening op deze weblog gegeven.
  Verder heb ik besloten dat deze geschreven reactie op deze weblog ook mijn laatste is. Ik heb nu opgeschreven wat ik opgeschreven wou hebben. En stop er verder mee. Een eventuele reactie van jou ga ik nog wel lezen. Maar dan is het wat mij betreft einde discussie. We hebben op deze weblog net zo gehandeld als dieren doen. Ik streefde als boer naar meer cultuurgrond en jij streefde naar meer natuurgronden. Vond ik wel grappig om mee af te sluiten.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Jammer dat je blijft weigeren om ook maar met een klein stukje bewijs te komen voor het recentelijk voorkomen van tijgers in Nederland en voor jouw wormentheorie. Nu kan ik niet anders dan concluderen dat het blijkbaar onmogelijk is om hiervoor bewijzen te vinden. Als een insider als jij (je doet je immers voor als wormenkenner en tijgerkenner), na herhaaldelijk vragen, nog niet met een simpel stukje bewijs of een praktijkvoorbeeld kunt komen, dan kun je al wel nagaan dat er helemaal geen bewijs is. Verder, je hoeft niet voor mij te bepalen waarnaar ik streef. Ik streef namelijk helemaal niet zozeer naar meer natuurgronden. Ik denk bij natuur niet in 'gronden', percelen of oppervlakten. Die manier van denken zie ik als een soort maatschappelijke ziekte waaraan mensen lijden die zich van de natuur hebben vervreemd, nooit zijn opgegroeit met natuur of er gewoon schijt aan hebben. Helaas is het gros van de boeren hiermee ook besmet geraakt. Vroeger maakte een traditionele boer geen haarscherpe verdeling tussen grond voor de landbouw enerzijds en grond voor 'de natuur' anderzijds. Op zijn gronden was vaak veel meer natuur (lees: biodiversiteit) te vinden dan in de bossen. De boer was daar vaak dan ook bijzonder trots op. Hij vondt enige wildschade vaak ook vrij normaal en tot op zekere hoogte best acceptabel. Al dat was afgelopen toen meer en meer boeren in de greep kwamen van eindeloze schaalvergrotingen. Daarvoor mocht zelfs het landschap en zijn biodiversiteit worden vernietigd, waarden waarmee de boer al sinds mensenheugenis in harmonie, met respect en met succes had samengeleefd. Met die schaalvergrotingsdrang is het begin van het einde ingeluid voor zowel boer als natuur. Sindsdien heeft de biodiversiteit op landbouwgronden gigantische klappen gekregen en moet het ze nog steeds incasseren. Een tot voor 15 jaar geleden nog zeer algemene broedvogel als veldleeuwerik is nu al bijna compleet uitgeroeid. De ooit bloemrijke graslanden zijn nu gedegradeert tot droge dode (voetbal-)velden met enkel Engels raai. In een woestijn komt meer leven voor per vierkante meter! Nu lijken zelfs onze bijen (die NB de gewassen bestuiven) ook al massaal het loodje te leggen, zo blijkt uit onderzoeken in de VS en Duitsland. Het huidige systeem van korte termijn-gewin heeft er toe geleid dat er nu in feite hetzelfde plaatsvindt met boerenbedrijven zoals dat ook de 'landbouwnatuur' al grotendeels is vergaan. Het is een systeem dat over 'lijken' gaat. Waar er vroeger enkele honderdduizenden boeren waren, zijn er nu nog maar zo'n 80.000 over. De rest is allemaal slachtoffer geworden van de schaalvergrotingsziekte en het einde is nog lang niet in zicht. Ik vindt het daarom ook vreselijk om te zien waar het in ons land naar toe gaat. Ik zie die schaalvergrotingswaanzin met lede ogen aan, omdat ik juist vindt dat boeren en tuinders op ons platteland thuishoren. Het CDA denkt daar blijkbaar heel anders over, want zij is de partij die dat verrotte systeem koste wat het kost al tijden instant probeert te houden. Als de overheid met dit verrotte systeem de boer verder verjaagt, jagen ze ook het hart en de ziel van het platteland weg. Dan blijven er dode akkers over, waarvan nu al op veel plaatsen sprake is. Dat doet nu ons huidige systeem, met steun van de huidige landbouwpolitiek. Voor mij is het daarom belangrijk dat mensen zich eens gaan beseffen dat we terug moeten naar de mentaliteit van vroeger. We moeten weer zorg dragen voor het landschap en het niet zien als een gebied waarin alleen plaats moet zijn voor voedselproductie. Om het platteland leefbaar te houden is verdergaande schaalvergroting juist een enorme bedreiging gebleken. Ook voor het milieu, waarvan wij mensen niets meer dan gewoon een onderdeel zijn. Je kunt mens en milieu dus ook niet los zien van elkaar. Het teruggeven van de natuurwaarden aan het agrarisch gebied is daarom ook van groot belang voor ons eigen welzijn. Natuur moet dus niet in een perceeltje gedrukt worden, maar hoort ook juist daarbuiten. We moeten gewoon overal streven naar een zo hoog mogelijke biodiversiteit om ons heen. Zo doe ik er bijvoorbeeld alles aan om een zo groot mogelijke biodiversiteit te krijgen in mijn tuin. Natuur hoort dus net zo goed in een stadscentrum als op een industrieterrein als op het platteland als in een natuurgebied thuis. Dat wilde ik toch nog even kwijt.

 • no-profile-image

  boer

  Mooi verhaal kubelink, in sommige dingen heb je gelijk.
  tegenwoordig kun je zo niet meer werken.
  de kostprijs is daar veel te hoog voor.
  gelul zul je wel zeggen, maar de boer moet ook een boterham verdienen!
  de consument wil nu eenmaal een heel goedkoop voedselpakket hebben.
  biologisch is voor veel mensen te duur.
  dus de boeren worden nu eenmaal gedwongen om goedkoop te produceren.
  het is nu eenmaal niet anders.
  we kunnen niet meer terug.
  Als opvolger van een melkveehouderij moet je wel groeien, anders word je wel door de buurman opgeslokt.
  helaas maar waar.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Natuurlijk kunnen we kwa productiewijze niet meer terug naar toen. Dat zeg ik ook helemaal niet. Ik heb het over de mentaliteit. Dus dat we meer respect hebben voor onze leefomgeving en dat we daar meer rekening mee houden. Dat zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, wanneer we onze kinderen en kleinkinderen een goed leven gunnen. Zo gauw je dat niet meer met je bedrijfsvoering kunt combineren dan zou je eigenlijk automatisch naar andere inkomsten moeten zoeken om dat wel mogelijk te maken. Gewoon accepteren dat je wordt opgeslokt kan ook, maar er zijn toch ook wel succesvolle voorbeelden van 'omgeschakelde' boeren, die wat met toerisme en natuurbeheer doen bijvoorbeeld. Je hoeft toch niet helemaal de dood of de gladiolen te spelen?

 • no-profile-image

  Tijger

  Hallo, Kubelink hier ben ik nog een keer.
  Zonder dat je op tussenkomst van mij hoefde te rekenen, kon je mooi een paar dagen over mijn tijgerverhalen nadenken dacht ik zo. En, ben je er al uit? Welk dier in Nederland heeft nu zijn leefgebied het meest kunnen uitbreiden ten koste van de ander. Het hert, het wild zwijn of het RUND? En als je dat nu ook eens plaatst in menselijke waarden. Hoe zit het in Nederland nu met de strijd om elkaars leefgebied tussen de stedelingen en de plattelanders? Is dát nog wel een eerlijke strijd??? Volgens mij wordt in Nederland een tijger node gemist.
  Genoeg in Nederland rondgeneusd nu. En ga ik maar weer terug naar Siberië. Want daar lijken mij de zaakjes beter voor elkaar dan in Nederland. Gegroet allemaal.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Doei Tijger,
  Doe voorzichtig daar, want er schijnen nogal wat stropers rond te lopen. Net over de grens in China gebruiken ze tijgerbotten als viagra...
  En je weet waar ze zo ongeveer de grootste bevolkingsgroei van de hele wereld hebben, hè?

 • no-profile-image

  tijger

  Lekker weer terug in Siberië. O,ja Kubelink ,over die bevolkingsgroei in China. Ze hebben daar een hele lange muur gebouwd om mij tegen te houden. Konden ze ongestoord hun gang gaan.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Die Chinezen zijn zo dom nog niet. Die wisten dus toen al hoe ze beesten buiten konden houden door een muurtje te metselen. In het Nederland van 2007 beginnen ze niet eens meer aan een primitief hekje om een zwijntje tegen te houden. 'Technologische vooruitgang' noemt men dat.

 • no-profile-image

  boer

  In china hebben ze meer kinderarbeid, dat is goedkoper.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.