Akkerbouw

Achtergrond

Spanning in zetmeelhuwelijk

Avebe heeft de aardappelprijs verhoogd, maar er is meer nodig voor de zetmeelteelt.

De aardappelzetmeeltelers beuren in totaal 6,3 cent per kilo, inclusief de EU-hectaretoeslag voor hun oogst van het afgelopen seizoen. Hiervan is circa 1,2 cent per kilo een extra bonus die de coöperatie vorige week beloofde aan haar leden. Een substantiële prijsverhoging van 25 procent. Die keert Avebe deels uit onder druk van haar telers, die een hogere vergoeding eisen vanwege de explosief gestegen graanprijs. Maar Avebe kan ook meer uitbetalen dankzij de gestegen inkomsten, omdat wereldwijd de prijzen op de grondstoffenmarkt zijn gestegen.

Dankzij de prijsverhoging kan de zetmeelteelt beter concurreren met bijvoorbeeld graan. Blijft de vraag of een prijsverhoging alleen voldoende is om de zetmeelteelt in Nederland te behouden.

Uit grondige berekeningen in deze Boerderij blijkt dat alleen de toptelers, met hectareopbrengsten van 50 ton en meer, marge genoeg realiseren om het extra kapitaal, arbeid en risico voor de zetmeelteelt te compenseren. Wie minder dan 40 ton aardappelen van een hectare rooit, kan zijn tijd en geld beter besteden aan de teelt van graan.

Ondanks de forse prijsverhoging dreigt Avebe op den duur een groot aantal telers te verliezen. Als eerste zullen telers afhaken die er niet in slagen om hun hectare- opbrengsten boven de 50 ton te tillen. Zetmeeltelers in Drenthe en Groningen boeren nu eenmaal niet op de vruchtbaarste gronden van Nederland. Nu weet slechts een kwart van de telers, vaak de grotere, professionele bedrijven, ook daadwerkelijk meer dan 50 ton aardappelen per hectare te rooien. Maar ook deze toptelers zijn niet getrouwd met Avebe. Het zijn ondernemers die regelmatig grote langetermijninvesteringen doen in de zetmeelteelt. Voor hen is vertrouwen in een afnemer belangrijker dan de dagprijs. En daar wringt de schoen misschien het meest. De snel wisselende leiding en haar grillige winstgevendheid heeft in de afgelopen jaren het imago van Avebe geen goed gedaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.