Akkerbouw

Achtergrond

Megabedrijf beter dan gezinsbedrijf?

Een familiebedrijf werkt niet per se minder efficiënt dan een megabedrijf. Ook is de veerkracht van een familiebedrijf in slechte tijden groot.

Margreet Welink geeft in de laatste Boerderij haar mening over het gezinsbedrijf: niet krachtig maar een slappe boel, met onderbetaald, nee, gratis werken. Dan het megabedrijf! Daar krijgt iedereen volgens CAO betaald en het werkt nog efficiënter ook want ‘door al dat megagedoe zijn de kosten lager en de totale opbrengsten hoger’.

Het zal wel prikkelend bedoeld zijn, maar ik denk dat ze in haar prikkellust een aantal dingen vergeet.

Foutje(?)

In onderzoeken verricht door het LEI naar verschillen tussen megabedrijven en gezinsbedrijven bleek dat in slechte tijden de gezinsbedrijven veel beter scoorden. Niet omdat de gezinsleden gratis werken – het LEI haalt die factor er altijd uit – maar omdat werken onder kostprijs bij een klein bedrijf niet zo hard doortelt als bij een groot bedrijf. Kijk alleen al naar deze rekensom: 50 biggen keer €20 verlies (ook uit de laatste Boerderij) is €1.000 en 5.000 biggen keer €20 verlies is €100.000 verlies! Hoezo opbrengsten hoger?

Groeifunctie

Een tweede misser vind ik de groeifunctie die ik van oudsher van het gezinsbedrijf zie uitgaan. Je moet soms wel eens een tijdje voor een appel en een ei werken omdat je een doel voor ogen hebt. De eerste jaren moet er dan met de hele familie gesappeld worden en omdat iedereen meedoet in de droom, werkt iedereen ook mee. Veel bedrijven die we nu levensvatbaar noemen, zijn ooit door dit stadium heengegaan, ik denk zelfs wel de meeste bedrijven.

Ik gun die gezinsbedrijven hun droom en vind het onterecht om er zo neerbuigend over te doen. Ik denk dat Margreet Welink in het begin van haar carrière ook veel langer over een stukje deed dan, gezien het honorarium, logisch was. Maar omdat ze schrijven leuk vond en er verder mee wilde, is ze doorgegaan.

Ook ik heb jaren voor niets thuis gewerkt. Als ik klaagde dat ik nooit eens vrij was, zeiden mijn ouders in onversneden Zeeuws ‘van werken is nog nooit geen mens van dood gegaan’. Maar ik weet zeker dat ze me, als ik later zou gaan studeren, goed hadden bijgestaan. Dat kwam omdat ze het bedrijf gezond hadden opgebouwd, mede door de inzet van hun kinderen. Als een megabedrijf beter gaat draaien, zullen de kinderen van de medewerkers er geen cent van zien!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.