Akkerbouw

Achtergrond

Markt in ban van dreigend graantekort

Deze week was de graanmarkt in de ban van de tegenvallende staat van de wintertarwe in de Verenigde Staten. Aanleiding was een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Uit dat rapport blijkt dat bijna 60 % van de het areaal wintertarwe er slecht voor staat. De oorzaak hiervan is de lange periode van droogte die het zuiden van de VS dit jaar geteisterd heeft. Omdat het einde van de droogte nog niet te voorzien is ontstaat er steeds meer angst in de graansector dat ook in 2008 schaarste aan tarwe zal optreden.
De reactie op de beurs in Chicago was dan ook heftig. Voor de tweede week achter elkaar sloot de termijnmarkt met een maximale koersstijging. De december 2007 notering sloot op €212, de notering van maart 2008 steeg naar €218 en de mei-notering van volgend jaar kwam uit op €215 per ton.
Als reactie op de ontwikkelingen in de VS steeg de Parijse termijnmarkt eveneens fors. De termijncontracten voor januari 2008 staan op €248. De maart 2008 en mei 2008 noteringen kwamen uit op resp. €251 en €249.
De stijging op de beurs in Rotterdam was daarbij vergeleken bescheiden. Deze week liep de prijs voor een ton voertarwe met €4 op naar €220. Ongetwijfeld zijn in deze cijfers nog niet alle buitenlandse prijsstijgingen meegenomen. Verwacht mag worden de de noteringen verder zullen oplopen in de komende weken.
Dat zowel India, Pakistan, Taiwan en Zuid-Korea aan de markt zijn om grote hoeveelheden tarwe in te slaan zal de druk op de graanhandel zeker verder doen oplopen.

Prognose:

Stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.