Akkerbouw

Achtergrond 300 x bekeken

Biologisch veel gezonder dan gangbaar

Zeer recent Brits onderzoek toont aan dat biologische melk, fruit en groenten veel meer antioxidanten en gezonde vetzuren bevatten dan de gangbare producten.

Een onderzoek over de mogelijk gezonde effecten van biologische voeding komt binnenkort met opzienbarende resultaten. Het verslag zal pas over een jaar worden gepubliceerd, maar volgens de eerste berichten in de Britse media is de uitkomst nu al overtuigend te noemen.

In een vierjarige studie, verricht door de Newcastle University, vond men dat biologische melk, fruit en groenten aanzienlijk meer antioxidanten en gezonde vetzuren bevatten dan dezelfde producten van gangbare herkomst.

De Hollandse kijk

In Nederland bracht de Volkskrant het nieuws, maar deed dat weer eens typisch op zijn Hollands. Terwijl de Britse media het bericht sec meldden, moest de Volkskrant tot twee keer toe kwijt dat biologisch voedsel toch zo duur is. Tja, de Volkskrant is ook duurder dan de Metro en de Spits. Verder kunnen ze zelfs de cijfers in een Engelse krant niet lezen. In biologische melk zou het gehalte aan antioxidanten tot 60 procent hoger zijn dan in gewone melk, maar de Volkskrant maakte er 90 procent van.

Niettemin een opzienbarend verschil en een mooie opsteker voor de biologische landbouw.

Belachelijke tegenwerpingen

Jarenlang werd er schamper gedaan over deze gezondheidseffecten. Wie beweerde dat biologisch gezonder was, beging een leugen, stelde iemand van Stichting Heidelberg Appeal Nederland. De zich als wetenschappers afficherende groep baseerde zich echter niet op de wetenschap, maar op de wens die de vader is van de gedachte.

Jaap Hanekamp shopte indertijd voor het Agrarisch Dagblad allerlei natuurlijke toxines bij elkaar en stipuleerde dat die op biologisch voedsel veelvuldig voorkwamen. Hij maakte zich onsterfelijk belachelijk door te wijzen op 19 kankerverwekkende stoffen die van nature in koffie voorkwamen en te concluderen dat je biologisch dus beter kon laten staan.

Mijn oma schamperde bij zulke vergelijkingen altijd: ‘Ik heb net zulke klompen als jij, maar dan zijn het laarzen’. Anyway, het Britse onderzoek is een mooie lelijke streep door de beweringen van Hanekamp dat biologisch en gangbaar ‘in niets verschilt’.

We zullen zien

Ik zou zelf wat voorzichtig zijn met allerlei gezondheids- of giftigheidsclaims. Maar het bericht is al genoeg om mij breed te laten glunderen.

« vorige |

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.