Akkerbouw

Achtergrond

Bedieningsfouten

Werktuig- en trekkerfabrikanten moeten meer aandacht besteden aan de bediening.

Elke keer als er een nieuwe technologie opduikt, maken ontwerpers dezelfde vreselijke fouten. Dat viel mij opnieuw op tijdens een bezoek aan de altijd imponerende tweejaarlijkse Duitse mechanisatiebeurs in Hannover. Op de beursvloer springen vooral de enorme XXL-werktuigen en blinkende trekkers in het oog. Interessanter is hoe de fabrikanten achter de schermen worstelen om deze complexe en alsmaar uitdijende machines voor de gebruikers hanteerbaar te houden.

Onbegrijpelijke bedieningen en handleidingen vormen een steeds groter probleem in de landbouwmechanisatie, waar in hoog tempo nieuwe technologieën worden geïntroduceerd. Voorbeelden te over. Continu variabele transmissies, wendakkerautomatiek, Isobus-terminals, gps-stuurautomaten, gps- gestuurde kunstmeststrooiers en spuitmachines; bij de invoering van al deze nieuwe technieken lijken de ingenieurs alleen vooruit te kijken en niet achteruit. En dat terwijl de technologie steeds meer verantwoordelijkheden uit handen neemt van de gebruiker. Die geeft zich vervolgens steeds meer over aan de schijnveiligheid die de moderne autonome machines bieden.

Over het laatste, zeer actuele onderwerp hoorde ik van een fabrikant nog een aardig praktijkvoorval. Een Australische akkerbouwer was vorig jaar met een gps-gestuurde trekker aan het cultivateren op een 2 kilometer lang perceel. Na een halve dag begon hij zich stierlijk te vervelen op de trekker die zichzelf keurig parallel aan de vorige werkgang stuurde. Hij zette de trekker voor de volgende werkgang in de versnelling en sprong er af. Terwijl de trekker autonoom naar de overkant reed, besteedde hij zijn tijd nuttig door even de dynamo van zijn pickup truck te vervangen. Hij dacht na de reparatie de trekker met de pickup weer snel in te halen, voordat deze het kanaal aan de overkant van het perceel bereikte. Maar de ijverige akkerbouwer kreeg zijn pickup niet meer aan de praat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.