Akkerbouw

Achtergrond 268 x bekeken

Risico’s aan graanhype

De hoge graanprijs brengt weer dynamiek én risico’s in de akkerbouw.

Het graan is duur. Experts menen dat de graanprijs zich de komende 5 jaar rond de €180 tot €200 per ton zal bewegen.
Zeker is dat op wereldschaal er zaken fundamenteel zijn veranderd, waardoor de prijzen van gewassen heftiger fluctueren. De stabiliserende invloed van subsidies op de graanmarkt is weggevallen. Door een grilliger klimaat worden de oogsten minder voorspelbaar. Daarbij groeit de voedselconsumptie en de honger naar bio-energie.

In de afgelopen decennia was een constante, lage graanprijs een zekere factor bij het invullen van het bouwplan. Die tijd lijkt nu voorbij. Het invullen van het bouwplan is weer een uitdaging en dat stimuleert het ondernemerschap.

Dit najaar al hebben veel akkerbouwers in alle euforie de graanteelt flink uitgebreid en afscheid genomen van risicovolle teelten zoals conserven. De vraag is of dit nu wel zo verstandig is. De vrij plots gestegen graanprijs veroorzaakt een kettingreactie, waarvan de gevolgen nog maar net aan de oppervlakte komen. Zo drijft de fors groeiende teelt van graanteelt en energiegewassen wereldwijd de prijs van kunstmest op. Hierdoor stijgen de teeltkosten fors. Daarnaast stijgen ook de prijzen van andere teelten, zoals conserven, maar nog niet zo hard als die van granen. Dus om nu meteen afscheid te nemen van een teelt die meer vakmanschap vergt, is misschien op de langere termijn gezien niet verstandig. Want de Nederlandse akkerbouwer kan wat kostenniveau betreft nooit concurreren met een Australische of Oekraïense graanteler.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.