Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Een stoel voor de hond

Boeren zijn oernuchter als het om koeien en varkens gaat, maar hoever schiet een boer door bij het verzorgen van zijn huisdieren?

Dieren zijn precies als mensen Met dezelfde mensenwensen.’, zong Meneer De Uil in de Fabeltjeskrant. De serie is al sinds 1989 niet meer op de buis. Wel is er momenteel een musical en de fabeltjesdieren liggen als pluche knuffels bij de Albert Heijn.

Je moet er natuurlijk niet te ingewikkeld over doen, maar minister Verburg had wel gelijk toen ze zei dat Meneer De Uil het mis had. Dieren hebben helemaal geen mensenwensen. Mensen gaan vaak veel te ver in het vermenselijken van hun huisdier. Vooral honden zijn de klos. Ze krijgen jasjes aan, gaan regelmatig naar de kapper, eten biefstuk bij het diner en krijgen vla met slagroom toe.

Boeren zijn veel nuchterder met hun dieren, zo is de opvatting van veel collega’s hier bij Boerderij. Ik twijfel daar aan. Goed, de jasjes en de biefstukjes heb ik op een boerderij nog nooit gezien. Maar wel katten in de kinderwagen bij de kachel en honden liggend in hun eigen (oude) leunstoel. En als zo’n huisdier doodgaat, is dat geen kwestie van even de Rendac bellen. Niet zelden krijgt een boerenhuisdier een heus graf.

Aan de ene kant zijn boeren oernuchter met dieren. Een koe die wegmoet, moet weg en een varken van 116 kilo ook. Punt uit. Maar als het gaat om hun huisdier, zijn boeren net zo soft als iedereen.

« vorige |

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan

    Ik ben zelf schapeboer maar toen mijn hond van 12.5 jaar doodging heb ik hem zelf begraven, achter zijn buitenren
    Ondenkbaar dat ik hem met de rendac
    had mee gegeven

Of registreer je om te kunnen reageren.