Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Coëxistentie is lege belofte

De Duitse bijenhouder Karl Heinz Bablok is een rechtzaak begonnen tegen de Beierse Freistaat. Het wordt hem onmogelijk gemaakt biologische honing te winnen.

In en rond zijn woonplaats wordt veel gmo-voedermaïs (MON 810) verbouwd en hij kan het niet helpen dat zijn bijen een actieradius hebben van 5 kilometer. Het stuifmeel dat bijen gebruiken als voedsel voor het broed komt voor een groot deel uit de maïs, die ’s zomers overvloedig bloeit.

Omdat de wet op de coëxistentie verplicht dat biologische en genetisch gemanipuleerde producten naast elkaar moeten kunnen bestaan, zocht de imker het hogerop. In eerste instantie achtte het hof in Augsburg de klacht gegrond.

De gen-maïs moest voor de bloei vernietigd worden, bepaalde de rechter.

Wassen neus

Maar in hoger beroep heeft het gerechtshof in München het vonnis herzien. Het is waar dat voedsel niet ongevraagd verontreinigd mag zijn met genetisch gemanipuleerde organismen, maar voor honing maakt de rechter een uitzondering.

Hieruit blijkt de wassen neus die de wet op de coëxistentie is. Men heeft de wet alleen verzonnen omdat ze dachten dat er toch geen blokkades op gengewassen zouden komen. Nu gmo-teelt toch in gevaar dreigt te komen, wordt coëxistentie plotseling slechts gedeeltelijk vereist. Honing is het eerste slachtoffer. Wat volgt?

Bijenverdwijnziekte

Het is niet het enige probleem waar bijenhouders mee kampen. Sinds eind 2006 neemt de bijenstand in Amerika, en nu ook in andere werelddelen, door tot nu toe onbekende oorzaak schrikbarend af. Onderzoekers hebben het Bt-insecticide, dat in gewassen wordt ingebouwd, aangetoond in het spijsverteringskanaal van bijen en brengen het in verband met de ‘bijenverdwijnziekte’ CCD (Colony Collapse Disorder).

De wetenschap verzekerde altijd dat geen uitkruising of lekkage in de natuur kon plaatsvinden van versleuteld DNA. Maar ik ben niet zo goedgelovig. Ik wil op mijn bedrijf, in ieder geval voorlopig, geen gmo-gewassen. Ik adviseer collega’s hier ook voor te kiezen, al was het maar vanwege het boerenimago.

Wie kregen de schuld van de gifschandalen eind jaren ’80? Niet de chemiebedrijven! Wie krijgen straks de schuld van de gmo-schandalen? Niet de veredelingsbedrijven! Laat de wetenschap het eerst maar eens grondig uitzoeken.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kubelink

  De gevolgen van de verdwijning van de bijenkolonies zijn enorm. De meeste gewassen van de wereld zijn van bestuiving afhankelijk. Of zoals Albert Einstein het ooit heeft verwoord: "Als de bijen uitsterven heeft de mens nog slechts vier dagen te leven!"
  Met in de USA een daling in het aantal bijenkorven van 25% (in o.a. Californië 30-60% en Texas meer dan 70%) schiet het al lekker op.
  Bt-insecticiden, roundup van Monsanto, genetisch gemodificeerde mais, UMTS. Kan geen kwaad...? We laten ons vergiftigen waar we bij staan. WORDT NU EENS WAKKER A.U.B.!!!

 • no-profile-image

  Wieteke van Dort

  Het is waarachtig een complot. En het gaat allemaal om geld. Blijf protesteren mensen. De boeren worden het slachtoffer, de consumenten worden het slachtoffer. Niemand heeft om gengewassen gevraagd.
  Het is ronduit gevaarlijk en ze blijven maar doorgaan over onze hoofden heen. Waar is de gerechtigheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.