Akkerbouw

Achtergrond

Alleen biologisch middel Spruzit werkt

Een echt effectief middel tegen koolwittevlieg in spruiten is nog niet voorhanden. Alleen het biologische middel Spruzit is effectief. Dat blijkt uit door PPO aangelegde insecticidenproeven op de Spruitkoolboulevard in Westmaas (Z.-H.). Hier zijn de verschillen in aantasting door de koolwittevlieg in het veld duidelijk zichtbaar.

Deze vlieg is een toenemend probleem voor de spruitenteler. Aantasting gaat ten koste van de opbrengst en kwaliteit van de spruiten.

13 objecten en strategieën

Voor een insecticidenproef zijn 13 objecten aangelegd, waarin insecten in spruitkool met verschillende strategieën zijn aangepakt. Volgens PPO-onderzoeker Marian Vlaswinkel is in drie van de objecten een duidelijk effect te zien op de koolwittevlieg, de andere middelen doen niets hiertegen.

Twee van de wel effectieve middelen hebben in Nederland echter (nog) geen toelating in spruiten. Alleen het biologische middel Spruzit, een natuurlijke pyrethrine, is voor telers beschikbaar. Dit middel doodt alle insecten die geraakt worden, ook de natuurlijke vijanden. Gezien de korte werkingsduur moet het vaak worden gespoten.

Van het middel is 1 liter per hectare gespoten met een veldspuit met luchtondersteuning. Vanaf 30 mei is iedere 14 dagen gespoten. De mogelijke verklaring van het positieve effect is dat een vroege aantasting al meegenomen is en dat iedere keer de vliegen zelf geraakt zijn.

De door DLV plant georganiseerde spruitkoolmanifestatie is op zaterdag 3 november in Westmaas (Z.-H.). Naast de insectenbestrijding zijn er ook proeven op het gebied van slakken- en schimmelbestrijding, rassenkeuze en plant- en zaaibedbehandeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.