Akkerbouw

Achtergrond 194 x bekeken

Aardappelmarkt prijshoudend

De Nederlandse aardappelmarkt zit in een rustige fase. De meeste aardappelen zijn van het land en de schuur in. Hooguit 5 tot 10 % van de totale oogst is nog te gaan, waarbij het zwaartepunt in het zuidelijk deel van Nederland ligt. Voor dit gedeelte van het land liggen de schattingen tussen de 20 en 30 % nog te rooien aardappelen. In de prijzen voor aardappelen is de rust op de markt terug te vinden. Al weken lang is sprake van prijzen rond de €7 en €8 voor de aardappelverwerkende industrie. Overigens is de Nederlandse industrie nauwelijks aan de markt. Blijkbaar zorgen de afgesloten contracten voor een voldoende aanvoer en is het niet nodig extra aan te kopen op de vrije markt.
De Belgische noteringen van PCA en Belgapom zijn de laatste weken behoorlijk opgelopen. PCA is in vier weken tijd met €0,90 gestegen en Belgapom zelfs met €2. De reden hiervan ligt in de slechte oogstcondities in België. Hierdoor ontstond een - tijdelijke - schaarste die prijsopdrijvend heeft gewerkt. Momenteel moet naar schatting tussen de 30 en 40 % van het totale aardappelareaal nog uit de grond gehaald worden.
De export van aardappelen loopt goed door. Er worden prijzen gehanteerd die liggen tussen €9 en €11. Een opdoemend probleem is de export naar Algerije. Door een geplande importheffing per 1 november zou die export wel eens kunnen wegvallen.

Prognose:

Gelijkblijvend.

Of registreer je om te kunnen reageren.