Akkerbouw

Achtergrond

Thema aardappelen

Doodspuiten van loof: ja of nee?.

Alarm

Ik wilde maandag de aardappels branden, zoals ik schreef in mijn vorige weblog, maar de phytophthora had in een paar dagen de planten helemaal in zijn greep. Ik heb ze nog voor het weekend gebrand.

De buurman had ook al alarm geslagen en gelukkig was ik met de brander bezig toen hij aankwam met een LTO-bestuurslid om te kijken. Ze zeiden: ‘Als het mijn aardappels waren, zou ik niet meer lekker slapen’. Waarschijnlijk hebben ze ervaring met vatbaardere rassen, want ik slaap net zo lekker als anders.

Branden

Het andere perceel, van het ras Remarka, is in principe nog minder vatbaar, maar was ook al aangetast. Het gewas ziet er heel vitaal uit. Uit ervaringen met proefrooiingen uit mijn pootgoedtijd weet ik, dat het wel anderhalve ton per dag kan groeien. Het zou in een week kunnen uitgroeien tot wel 25 ton per hectare.

Maar de brandnorm is al gehaald. De planten hebben nu eens één aangetast blaadje, dan weer vijf, en sommige wel tien. Omgerekend haal ik de 2.000 blaadjes per 100 m2. Het is eeuwig zonde om nu te branden. De opbrengst is krap 12 ton. Toch heb ik de phytophthora vandaag doodgebrand. Dit jaar is een verloren aardappeljaar.

Kritiek

De felle reacties dat biologische boeren maar wat aanklooien vind ik erg gemakkelijk. Al zeer vroeg hoorde ik dat gangbare percelen phytophthora hadden, ondanks het Masterplan Phytophthora. Het geeft geen pas om wild om zich heen te wijzen naar schuldigen. Het zit in de lucht en we hebben er allemaal mee te maken.

Iemand beweerde dat in een land aan de Noordzee geen bioaardappelen zouden mogen groeien. Waar is het gezonde zelfonderzoek? Volgens mij is het tijd om je af te vragen of je in dit land zulke vatbare rassen moet telen dat ze al phytophthora in de knol hebben als je het nog niet eens ziet in het blad.

« vorige |

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.