Partner
Onkruidbestrijding in maïs. - Foto: Bayer CropScience RundveePartner

Onkruidbestrijding in maïs: de lessen van 2020

Sander Uwland, Crop Advisor Maïs bij Bayer vertelt over de ervaringen en lessen van onkruidbestrijding in maïs in 2020. Ook licht hij het onkruidbestrijdingsadvies voor komend seizoen toe: “Het begint allemaal bij het determineren van onkruiden.”

“Start op tijd met de onkruidbestrijding en houd de geadviseerde doseringen aan. Dat blijven de basisregels om de onkruiddruk in maïs onder controle te houden”, zegt Sander Uwland, Crop Advisor Maïs bij Bayer.

In hoeverre herkennen telers en loonwerkers gladvingergras?

“Dat is en blijft lastig … Vaak wordt een adviseur geraadpleegd om de aanwezige grassen goed te determineren. Meestal staat er dan ook al heel wat gladvingergras, omdat in voorgaande jaren niet met de juiste spuitmix is gespoten. Dat is jammer, maar anderzijds ook een eye-opener; voor gladvingergras zul je de spuitmix écht moeten aanpassen. Dé kenmerken van gladvingergras zijn het vliezige tongetje en een aantal snorhaartjes op het blad. Die hebben andere lastige grassen als hanenpoot en naaldaar niet. Ik weet dat dit soort priegelwerk niet populair is bij boeren en loonwerkers, maar toch: het begint allemaal bij determineren.”

Hoe zit het met andere onkruiden? Zijn er meer soorten die zorgen baren?

“Een grote zorg is de opmars van een aantal nieuwe gierstgrassen, zoals Zuid-Afrikaanse gierst, pluimgierst en draadgierst. Nog maar weinig telers en loonwerkers herkennen deze – veelal vanuit het Zuiden – oprukkende kans om zich steeds verder te verspreiden. Gierstgrassen kunnen enorme hoeveelheden zaad produceren, variërend van 1.000 tot meer dan 50.000 zaden per plant. Hierdoor kunnen ze zich explosief vermeerderen. Bovendien kunnen de zaden minimaal drie en sommige zelfs tot 30 jaar overleven in de grond. Wie ze dus eenmaal heeft, komt er niet zomaar meer vanaf.”

Wat kun je tegen deze nieuwe gierstgrassen doen?

“Telers of loonwerkers die een grasonkruid niet meteen kunnen thuisbrengen, doen er goed aan om er een deskundige bij te betrekken. Zo kan op tijd met een effectieve bestrijding worden begonnen. Verder hebben we bij Bayer Crop Science een determinatieschema opgesteld waarin ook deze grassen zijn opgenomen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Onkruidbestrijding in maïs. - Foto: Bayer CropScience
Tijdige onkruidbestrijding zorgt voor een optimaal rendement in de maïsteelt. – Foto’s: Bayer CropScience

Hoe pak je de onkruidbestrijding komen seizoen het beste aan?

“Heel belangrijk is om goed in kaart te krijgen hoe het onkruidbestand van de maïspercelen eruit ziet. Staat er veel gladvingergras? Dan zul je de onkruidbestrijding vooral dáár op moeten afstemmen. Dat betekent dat onderzaai eigenlijk geen optie meer is. Een effectieve bestrijding van gladvingergras heeft namelijk teveel effect op het ondergezaaide gras; die twee gaan gewoon niet goed samen. Het is dus een kwestie van kiezen, waarbij ik een goede bestrijding van gladvingergras toch echt voorop zou zetten. Wat mij betreft geldt dit ook voor maïspercelen die in bredere zin sterk veronkruid zijn; een goede onkruidbestrijding gaat vóór onderzaai van gras.”

Maisdemo 2020 in Aalten, onderzoek naar middelencombinaties en de toepassing met onderzaai van het vanggewas.
Maisdemo 2020 in Aalten, onderzoek naar middelencombinaties en de toepassing met onderzaai van het vanggewas.

Op welke middelen (combinaties) zetten Bayer CropScience komend seizoen in?

“De afgelopen twee jaar hebben we gezien dat het middel Laudis prima past in elk teeltsysteem.

Zonder onderzaai maakt het de percelen in de volle breedte schoon en heeft het geen wezenlijke invloed op de groei van de maïs. En mét onderzaai kregen we opnieuw de bevestiging dat Laudis mild is voor zowel rietzwenk als raaigrassen, waardoor deze zich voldoende kunnen ontwikkelen totdat de maïs sluit. Ook hebben we dit jaar opnieuw gezien dat het middel Monsoon Active een mooie aanvulling kan zijn op Laudis, met name op lastige onkruiden als haagwinde, kamille en zwaluwtong. Daarnaast biedt dit middel ook nog weer wat extra grassenwerking. Om die reden zetten we komend seizoen vol in op de combinatie van 2,0 l/ha Laudis en 0,5 l/ha Monsoon Active*, aangevuld met Frontier® Optima voor wat extra bodemwerking. Hiermee kan elke loonwerker uit de voeten, met de zekerheid dat het maïsperceel ook écht goed schoon is.”

Tekst gaat verder onder de foto‘s

Determinatietabel Nederlandse grassen
Determinatietabel Nederlandse grassen.


Middelenadvies voor bestrijding van moeilijke grassen in mais.
Middelenadvies voor bestrijding van moeilijke grassen in mais.

Monsoon Active past niet bij directe onderzaai van een vanggewas (samen met het zaaien van de mais). Bij latere onderzaai (2 à 3 weken na onkruid bestrijding) is een dosering tot 0,5 l/ha veilig voor raaigrassen. Vandaar ons advies 2,0 l/ha + 0,5 l/ha Monsoon Active + bodemherbicide.

Voor extra werking tegen gierstgrassen kan ook 1,75 l/ ha Laudis en 0,75 l/ha Monsoon Active worden ingezet.
Laudis en Monsoon Active zijn producten op basis van olie (OD). Voor OD-formuleringen geldt een maximale dosering van 2,5 l/ha.

Frontier® Optima is een geregistreerd handelsmerk van BASF.


Beheer
WP Admin