AlgemeenAchtergrond

93 procent lagere winst voor Agrium

Kunstmestproducent Agrium heeft het derde kwartaal een winst geboekt van 26 miljoen dollar (17,5 miljoen euro), 93 procent minder dan een jaar eerder.

Toch ziet bestuursvoorzitter Michael Wilson signalen dat de markt de komende periode sterk zal herstellen. De beursgenoteerde firma uit Canada zag de omzet het laatste kwartaal 41 procent dalen tot 1,84 miljard dollar (1,24 miljard euro). Agrium had last van minder verkopen maar vooral ook lagere prijzen. Boeren hebben minder geld, komen lastiger aan krediet en geven daardoor minder uit aan productiemiddelen.

Nat en koud weer vertraagt de najaarsoogst in de VS waardoor het vierde kwartaal mogelijk minder kunstmest maar ook gewasbeschermingsmiddelen worden gekocht, aldus Agrium. Er was tot half oktober 50 procent minder soja en mais binnengehaald dan normaal.

Wilson denkt dat de markt opkrabbeld omdat de prijzen voor agrarische grondstoffen weer in de lift zitten. Dat geldt voor een breed spectrum, van mais tot suiker. Agrium ziet ook betere verkopen van zaaigoed en middelen bij haar retaildivisie.

Agrium blijft gericht op overname van CF Industries, dat niet welwillend tegenover overname staat. Door overname zou de grootste beursgenoteerde producent van kunstmest ontstaan. CF Industries zelf probeert op dit moment nitrogeenproducent Terra Industries over te nemen.

Beheer
WP Admin