AkkerbouwAchtergrond

100 ton bulk of 15 ton zetmeel

De zetmeelsector recht de rug en gaat de ontkoppeling fier tegemoet. De blik vooruit.

Aan de magische streefgetallen 15 ton tarwe en 15 ton suiker, wordt er nog een toegevoegd. Althans, als het aan Ton van Scheppingen ligt. Hij is directeur bedrijfsvoering bij PPO. „De nadruk lag de laatste jaren op kostenverlaging”, vertelt hij bij de opening van de zetmeeldagen in Valthermond vorige week. „Ik wil een oproep doen om nu te richten op opbrengstmaximalisatie.” Hij daagt de sector uit om te koersen op 100 ton zetmeelaardappelen per hectare. Een ambitieus doel. Iets té ambitieus volgens staatssecretaris Henk Bleker: „Als we tot 2015 een opbrengststijging van 15 procent realiseren is dat al een geweldige stap.” Ook Bert Jansen, voorzitter van het bestuur van Avebe, ziet 100 ton niet zitten.
Naast de vraag of 100 ton realistisch is, is het vooral de vraag of 100 ton bulk datgene is waar de sector naar moet streven. In deze sector draait alles immers maar om een ding: zetmeel. Is het dan niet logischer om hiervoor een doel te stellen? En wat is dan mooier dan 15 ton zetmeel?
15 ton is niet onrealistisch. „Op proefvelden wordt wel 13 ton gehaald, een enkele keer zelfs 14 ton per hectare”, vertelt Aaldrik Venhuizen, manager R&D bij Agrifirm Plant. „De stap naar 15 ton per hectare in de praktijk is nog flink, maar op bepaalde gronden niet ondenkbaar.”
Wat meespeelt is de strategie van Avebe. Een belangrijk doel is om via specialty-producten meerwaarde uit de zetmeelaardappel te halen. Daarnaast lag de focus in het kweekwerk de laatste decennia vooral op het inkruisen van resistenties. Dat wringt wat met opbrengstmaximalisatie. Maar het kan een mooie combinatie-strategie zijn: specialty-rassen voor de meerwaarde en bulkrassen die richting de 15 ton gaan. Een uitdaging. Niet alleen voor telers, maar ook voor kwekers en ontwikkelaars van precisielandbouw. Want voor 15 ton per hectare is het zaak elke vierkante centimeter optimaal te benutten. Een prachtig streven!

Beheer
WP Admin